Elektrisch drumstel kopen
Een digitaal, elektronisch of elektrisch drumstel heeft een brede doelgroep. Deze drumstellen zijn de ideale oplossing om te drummen in een woonhuis zonder geluidsoverlast te veroorzaken. Er zijn ook elektrische drumstellen die als volwaardige podiumdrumstel gebruikt kunnen worden. De opstelling van een elektronische set is identiek aan de configuratie van een akoestisch drumstel. Zo beschikken de drumstellen over minimaal een bassdrum, een snaredrum, drie tompads, een hi-hat, een crash en een ride. Deze onderdelen zijn aangesloten op een drummodule die een sample afspeelt als u één van de onderdelen aantikt. Het assortiment van Joh.deHeer bevat vrijwel alle populaire merken, waaronder de bekende Roland V-drums en de Yamaha DTX-drumstellen.
Verschillen in elektrische drumstellen
Bij het aankopen van een elektrisch drumstel kunnen wij ons goed voorstellen dat het moeilijk is om een goed overzicht te krijgen van de mogelijkheden. Bij het aankopen van een elektronisch drumstel is het allereerst belangrijk om u budget vast te stellen. De instapmodellen van de gerenommeerde merken beginnen rond de € 399,-, zoals de Yamaha DTX-402. Het duurste en meest innovatieve model dat momenteel te verkrijgen is, is de Roland TD-50KV2.
Deze grote prijsverschillen ontstaan door een aantal factoren. Zo zijn er verschillen in het speelgevoel, die tot stand komen door de configuratie van de drumstellen. De configuratie is de opstelling van het drumstel. Maar het prijsverschil ontstaat ook door de verschillende modules.
De configuratie
De configuratie van de drumstellen kan erg verschillend zijn. Alle sets bestaan minimaal uit een snaredrum, twee toms, een floortom en een bassdrum. De bekkens zijn minimaal een hi-hat, een crash en een ride. Deze opstelling is identiek aan de basisopstelling van een akoestisch drumstel. Het is van de module afhankelijk of het aantal toms of bekkens verder uitgebreid kan worden. Bij de Roland TD-17KVX2 is dit bijvoorbeeld mogelijk. Sommige drumstellen worden standaard al geleverd met een extra tom of een extra bekken.
Er zijn ook nog verschillende maten van deze onderdelen. Veelal wordt door de leverancier inches aangehouden als maatvoering. 1 inch is gelijk aan 2,54 cm. De kleinste maten voor de toms liggen tussen de 7 en 8 inch, dit loopt op tot pads met een diameter van 14 inch. De bekkens zijn net zoals bij een akoestisch drumstel groter. De bekkens op de startersdrumstellen beginnen bij 10 inch en loopt door naar 18 inch bij het topmodellen, waaronder de TD-50KV2. De materialen van de toms, de mogelijkheden met de bassdrum en de hihatopties zijn geavenceerd en zullen hieronder worden toegelicht.
Gaasvellen op een elektrisch drumstel
Het assortiment van Joh.deHeer bevat vrijwel alle populaire merken, waaronder de bekende Roland V-drums en de Yamaha DTX-drumstellen. De Roland drumstellen staan bekend om hun geweldige speelgevoel. Enige jaren geleden heeft Roland de gaasvellen ontwikkeld. Op een akoestisch drumvel heeft de drumstok bij het slaan een terugslag terwijl deze bij een rubberen pad stil valt. Door de gaasvellen van Roland heeft een digitale pad dezelfde terugslag als een akoestisch drumvel. Deze technologie is door Roland gepatenteerd, maar dit is onlangs verlopen. Door de jarenlange voorsprong blijft Roland echter wel de absolute marktleider op dit gebied. De Roland TD-07KV is de meest voordelige gaasvellenset en geschikt voor de beginnende drummer die op zoek is naar een realistisch elektronisch drumstel.
Bekijk hier onze video van de Roland TD-07KV
Een akoestisch hi-hatstatief bij een elektronsich drumstel
Bij de goedkopere modellen bestaat de hi-hat uit twee losse onderdelen die onafhankelijk van elkaar werken. Aan het rack zit een bekken gemonteerd dat niet kan bewegen. Het geluid van een dichtklappende bekken komt tot stand door een losse voetcontroller. Om een realistischer drumgevoel te krijgen bestaat er een digitaal hi-hat dat wordt gemonteerd op een akoestisch hi-hat statief. Yamaha ontwikkeld hiervoor de HH65 hi-hat, die wordt gebruikt in de Yamaha DTX6K-X. Roland ontwikkeld de VH-10, die wordt gebruikt in de Roland TD-27KV2. Dit innovatieve systeem laat de digitale hi-hat net zo meebewegen als een akoestische waardoor het speelgevoel realistischer wordt. Het is bovendien mogelijk om meer gevoel in het spel te leggen. Bij de topseries maakt Roland gebruik van de VH-14D, deze bestaat zelfs uit een digitaal onder en bovenbekken.
Het bassdrumpedaal kiezen
Bij de aanschaf van een elektronisch drumstel is het belangrijk om de bassdrum goed in de gaten te houden. Bij de goedkopere sets bestaat de bassdrum veelal uit één geheel. Dit is een losse trigger die ingetrapt dient te worden. Bij het intrappen van het geluid wordt het bassdrum geluid weergegeven, er vindt hierbij geen fysieke slag met een klopper plaats.
Bij drumstellen met een kick unit is er een los akoestisch bassdrumpedaal nodig. Dit pedaal wordt vastgeklemd aan de metalen rand onder de unit. Bij het intrappen van het pedaal beweegt er een fysieke klopper die aanslaat tegen de trigger. Dit geeft een realistischer drumgevoel en maakt het mogelijk om meer dynamiek in het bassdrumspel te leggen. Het is ook mogelijk om te spelen met een dubbel bassdrumpedaal. De slag van de klopper tegen de trigger zorgt wel voor een extra trilling en een extra geluid. Door gebruik te maken van de Roland NE-10 Noise Eater kan dit gereduceerd worden. Geschikte pedalen zijn bijvoorbeeld de Mapex P600 of de Mapex P800. Yamaha heeft de FP-7210, die bij de Yamaha drumstellen al wordt meegeleverd.
Accessoires voor een elektrisch drumstel
Op een elektrisch drumstel kan een hoofdtelefoon worden aangesloten waardoor het geluid enkel hoorbaar is voor de drummer zelf. De drummer kan hiermee dus geruisloos spelen en veroorzaakt geen overlast voor de omgeving. De sets beschikken echter ook over een uitgang waarmee een drumversterker kan worden aangesloten of waarmee het drumstel verbonden kan worden met een mengtafel.
Op een elektronisch drumstel kunt u dezelfde stokken gebruiken als op een akoestische set. Het spelen met nylon tip heeft echter geen effect, waardoor er vaak wordt gekozen voor een stok met een houten tip.