10 tips voor beginnende fluitisten
Tip 1: Een fluit kopen. Waar let je op?
Bij de aankoop van een fluit is het handig om verschillende fluiten uit te proberen. Je krijgt er misschien nog geen geluid uit, maar hij moet natuurlijk ook goed in de hand liggen. Het beste is om dit in een winkel te doen met begeleiding van de ervaringsdeskundige van de winkel.
Let ook op welk merk je koopt. Als beginner is het verstandig om de duurdere merken zoals Azumi en Trevor James niet te kopen. Voor beginners zijn de beste merken SML Paris, Yamaha en Jupiter. Deze fluiten worden bij ons ook verkocht.
Dan is er nog een klein dingetje met de kleppen. Neem je dichte of open kleppen? Bij open kleppen moet je je vingers goed op de kleppen houden omdat er anders nog te veel ruimte is. Er zit namelijk een gat in een klep waarmee je bijvoorbeeld glissando’s kunt spelen. Bij dichte kleppen hoef je je daar niet druk over te maken. Open kleppen kun je natuurlijk wel altijd afsluiten met speciale rubbertjes.
Tip 2: Koop een fluit die jij fijn vindt.
Je speelt het beste op een fluit die jij hebt uitgekozen en die jij lekker vindt spelen. Het gaat er echt om dat de fluit van jou wordt.
Tip 3: Schaf de goede accessoires aan.
Naast een fluit is het handig om een aantal extra’s te hebben. Een standaard is uiteraard wel handig. Je kunt daar je bladmuziek op zetten. Maar ook een standaardje voor je fluit is erg handig. Je kunt hier even je fluit opzetten als je bijvoorbeeld een ander boek pakt.
Tip 4: Ruim je fluit netjes op.
Als je klaar bent met fluiten maak je je fluit natuurlijk netjes schoon (kijk hier voor meer tips over onderhoud). Soms lijkt het natuurlijk makkelijk om je fluit op het standaardje te laten staan. Doe dit niet! Er komt zo stof tussen de kleppen en de polsters gaan dan sterk achteruit.
Tip 5: Het poetswerk.
Je wilt natuurlijk dat je fluit mooi glimt. Schaf hiervoor een zilverpoetsdoek aan. Let wel op dat je niet te hard poetst want anders wrijf je de lak eraf.
Tip 6: Zoek een goede docent!
Een goede leraar is essentieel voor het aanleren van de fluit. Dwarsfluit lijkt altijd wel makkelijk, maar let op! Er zitten altijd addertjes onder het gras. Joh. de Heer heeft een goede samenwerking met verscheidene docenten die zeer vakkundig zijn.
Tip 7: Ademsteun.
Eén van die addertjes is de ademsteun. Eigenlijk rust alles op de ademsteun. Wat is ademsteun? Ademsteun is het letterlijk steunen op je adem. Ga ontspannen staan, adem uit, adem weer in en span je buikspieren aan. Zet dan de fluit aan je mond blaas rustig. Zo krijg je het mooiste geluid.
Tip 8: Koop leuke beginnersboeken.
Vaak stuurt je docent je wel in een bepaalde richting qua lesboeken, maar heb je nu zelf de keus? Zorg ervoor dat je dan een leuk beginners boek hebt. Horen, lezen, spelen wordt vaak gebruikt en is een leuke en goede manier om de fluit te leren bespelen.
Tip 9: Luister naar verschillende fluitisten.
Luister naar opnames van bekende fluitisten zoals Emanuel Pahud, Andrea Oliva, James Galway en Berdien Stenberg. Zo kun je goed in je opnemen hoe de fluit op zijn best klinkt.
Tip 10: Oefen veel.
Oefening baart kunst. Door veel te spelen leer je de fluit goed kennen en word je uiteindelijk heel goed. Probeer zo’n halfuur tot een uur per dag te oefenen.
Heb je nog vragen? Bel/mail ons of kom een kijkje nemen in onze showroom!