Benodigdheden voor Hauptwerk op uw orgel
Hebt u al een prima orgel in huis, maar zou u erg graag de mooiste Nederlandse of buitenlandse orgels via het Hauptwerk programma op uw orgel willen bespelen? Dat is in de meeste gevallen goed mogelijk, en u kunt er veel plezier van beleven! Wij leggen u uit wat u er allemaal voor nodig hebt.
waar u een aantal belangrijke benodigdheden treft die ook verderop in dit artikel aan bod komen.
Ook in de tekst treft u links naar de genoemde productcategorieën die cruciaal of bijzonder handig zijn om Hauptwerk mee te gebruiken. Onderaan vindt u contactinformatie voor hulp of advies door onze productspecialisten!
1. Eisen aan uw orgel
Wanneer u al een fijn digitaal orgel in huis hebt, kunnen wij ons goed voorstellen dat u het niet nodig vindt om voor Hauptwerk een speciaal orgel aan te schaffen. In de meeste gevallen hoeft dit ook niet! Wat echter erg belangrijk is aan uw huidige orgel: het orgel moet Midi-aansluitingen hebben. De meeste digitale orgels van de afgelopen twintig jaar zijn hier wel mee uitgerust. Het is echter wel enorm belangrijk dat u uitzoekt of uw orgel met Midi is uitgerust, want zonder dit systeem kunt u Hauptwerk niet gebruiken.
Ook is het goed om vooraf te bedenken wat u wilt bereiken met het bespelen van orgels op het Hauptwerk systeem. Wanneer u bijvoorbeeld graag veel uitgebreide vierklaviers orgels zou willen bespelen, dan is het minder handig om hiervoor een digitaal orgel met 'slechts' twee klavieren te gebruiken. Wanneer u echter zo'n compact orgel bezit, dan is het raadzaam om u vooral te richten op de middelgrote twee- en drieklaviers orgels, waarvan gelukkig meer dan genoeg Hauptwerksets te verkrijgen zijn.
2. Benodigdheden om Hauptwerk op uw orgel te gebruiken
Uw eigen orgel heeft de benodigde Midi-aansluitingen, en past bij uw favoriete Hauptwerksets - check? Dan is het nu tijd om te oriënteren op de hardware die u nodig zult hebben om Hauptwerk op uw computer te gebruiken. We hebben keurig op een rijtje gezet wat u nodig hebt voor een mooie Hauptwerk setup, met de nodige uitleg natuurlijk.
► Een USB-geluidskaart. Naast de Midi-aansluitingen op uw orgel is dit één van de belangrijkste onderdelen. Zo'n geluidskaart is namelijk nodig om de signalen van het orgel (indrukken van toetsen en pedalen) in volledigheid naar de computer te verzenden én om het hoogwaardige Hauptwerk geluid van de Hauptwerk software op uw computer naar uw hoofdtelefoon of speakers te zenden.
De kwaliteit waar dit onderdeel aan moet voldoen is cruciaal. U wilt immers nooit en te nimmer ruis, slechte verbinding met het programma of vertraging tijdens het spelen.
Een goede en geschikte geluidskaart is bijvoorbeeld de Roland Rubix44 USB Geluidskaart (klik op de afbeelding). Deze mooie geluidskaart, bedoeld voor de USB-aansluiting van uw computer, kent vier analoge ingangen en vier analoge uitgangen voor audio, wat 'm uitermate geschikt maakt voor de veelzijdige inzet bij een orgel. Ook heeft deze kaart een lage latency, wat betekent dat de vertraging tussen zender en ontvanger (in-uit) optimaal en dus zeer laag gehouden wordt. (Zie '4' onderaan.)
► Een betrouwbare en krachtige computer. Dat u voor het gebruik van Hauptwerk op uw orgel een computer nodig hebt, had u vast al begrepen. Maar het moet wel een goede en krachtige pc zijn om het Hauptwerk systeem op te laten draaien. We leggen u natuurlijk uit wat voor pc u nodig hebt.
Wat u zeker nodig hebt, is 512GB opslagruimte (ROM), óf meer. Dit is essentieel om het zware Hauptwerk programma met alle samplesets op te kunnen slaan. Het beste is om SSD opslagruimte te hebben, en geen HDD (harde schijf) opslagruimte. Dit omdat een SSD veel sneller informatie kan opslaan maar ook kan oproepen, uw Hauptwerk samplesets worden dus veel sneller geladen dan met een HDD.
Wat ook erg belangrijk is, is dat u beschikking hebt over liefst 16GB, 32GB of meer aan werkgeheugen (RAM). Zo'n grote hoeveelheid aan werkgeheugen zorgt ervoor dat het programma vlekkeloos zal kunnen werken. Het type processor dat door Hauptwerk zelf wordt aangeraden, is met name de Intel Core i7 of Core i9 van – bij voorkeur – de jongste generatie. (Zie: '4' onderaan.)
Bovendien is het nog erg belangrijk dat de pc beschikt over minstens twee USB-A 3.x-poorten; dus USB-poorten van de versie 3.0, 3.1 of 3.2. Dit zijn tegenwoordig de snelste USB-A versies van poorten op de markt, deze zijn essentieel voor snelle verbinding met de randapparatuur zoals de USB-geluidskaart. Mocht u een geluidskaart met USB-C aansluiting hebben, dan werkt dat natuurlijk ook, maar dan is het wel cruciaal dat de computer óók met een USB-C 3.x-poort (3.0, 3.1 of 3.2) of USB-C Thunderbolt 3-poort uitgerust is. (Zie: '4' onderaan.)
Ook is het belangrijk om over een HDMI-poort te beschikken met de pc, of een (extra) USB-C poort met displayfunctie. Een van deze poorten hebt u meestal nodig om een (touchscreen) monitor aan te sluiten op uw computer voor het bedienen van het Hauptwerk programma.
► Goede beeldscherm(en) om uw Hauptwerk programma op te kunnen bekijken en bedienen. Bij voorkeur een touchscreen scherm, wat ideaal is voor de registratie.
Het is belangrijk dat u let op de grootte van het beeldscherm dat u bij het orgel wenst, gelet op hoe grote Hauptwerksets u gebruikt en of u wilt registreren via het scherm.
Ook is het handig als u let op de inzet ervan: zet u het naast het orgel of wilt u het op een bepaalde manier erop monteren? Een alternatief is een ‘niet-touchscreen’ scherm met een draadloze muis als aanvulling, en bij voorkeur nog een draadloos toetsenbord.
► Een kwalitatieve geluidsbron. Denk hierbij aan het gebruik van een goede studiohoofdtelefoon dan wel een krachtige set studiospeakers.
De speakers zijn belangrijker in de Hauptwerkset dan u wellicht zou vermoeden. Dat komt doordat de audio, die door de computer naar de geluidskaart gezonden wordt, van erg hoge kwaliteit is en dus erg 'zwaar’ is. Hiervoor zijn de speakers in het orgel zelf meestal niet geschikt.
Natuurlijk zou u eerst kunnen testen of de speakers van uw instrument zelf voldoende zijn, maar vaak valt dit tegen. Daarom is het zeker aan te raden om te kijken naar een set met bijvoorbeeld twee studiomonitor speakers en één krachtige subwoofer. Deze speakers kunnen samen een heel vol geluid voortbrengen, en de subwoofer zorgt voor een draagkrachtige bas.
Zo is het mogelijk om twee studiospeakers aan weerszijden van het orgel te plaatsen, met de subwoofer bijvoorbeeld achter u. Een zeer goede combinatie van speakers bieden wij onder andere aan van het bekende merk Yamaha: u zou eens kunnen kijken naar de set van twee HS8-studiomonitoren en de bijpassende HS8S subwoofer.
Wanneer u in plaats van een speakerset een hoofdtelefoon gebruikt of wilt gaan gebruiken, bekijkt u dan gerust eens ons aanbod studiohoofdtelefoons. In deze categorie kunnen we u voornamelijk professionele Roland en Adam Audio hoofdtelefoons aanraden. Deze zijn van hoge kwaliteit en bevatten de meest geavanceerde luidsprekers voor de beste frequenties om met Hauptwerk te combineren. Zie ons artikel over orgel hoofdtelefoons: klik hier.
► Kabels voor de aansluitingen op uw orgel, geluidskaart, computer en monitor. Voor de aansluiting tussen uw orgel en de geluidskaart hebt u een Midi- naar Midi-kabel nodig. Het is vanzelfsprekend handig om te letten op de lengte van de Midi-kabel die u nodig hebt. Twee handige Roland Midi-kabels (keuze tussen lengtes van 1,5m en 4,5m) van hoge kwaliteit vindt u in ons assortiment (klik op de afbeelding).
Wat vervolgens benodigd is voor de connectie tussen de geluidskaart en de computer, is een USB- naar USB-kabel. Bij de meeste modellen geluidskaarten zult u een USB-B- naar USB-A-kabel nodig hebben, soms ook 'printerkabel' genoemd. Wanneer zo'n kabel niet bij de geluidskaart zelf geleverd is, is het handig om een zo snel mogelijke te kopen voor de beste overdrachtsnelheden. (Zie '4' onderaan.)
De aansluiting die in het voorbeeld als eerste genoemd werd, betreft de USB van de geluidskaart. Wanneer u dus een geluidskaart met USB-B-aansluiting bezit, dan hebt u een USB-B naar USB-A / USB-B naar USB-C nodig. Het hangt aan de kabelzijde van de pc af of u beter USB-A kunt gebruiken of USB-C.
Het is erg belangrijk dat u een passende USB-kabel zoekt met hoge overdrachtssnelheid, dus bijvoorbeeld een USB-B naar USB-A 3.0 kabel, of hoger. Een eerdergenoemde Thunderbolt 3-kabel is ook zeker mogelijk, maar let u dan op de aansluitingen die zo'n kabel heeft en of die kabel compatibel is met de pc. Bij de pc hebt u vanzelfsprekend nog een kabel voor aansluiting van het beeldscherm nodig, dit zal meestal een HDMI-kabel zijn. (Zie '4' onderaan.)
Wanneer u mooie studiospeakers gebruikt bij uw Hauptwerkset, dan hebt u natuurlijk kabels nodig voor de verbinding tussen de geluidskaart en de luidsprekers. Binnen het voorbeeld van een geluidskaart (bijvoorbeeld de Roland Rubix44) in combinatie met studio speakers hebt u meestal Jackplug- naar XLR mannelijk-kabels nodig (klik op de afbeelding). Wanneer u echter een hoofdtelefoon gebruikt, dan kunt u de Jack-aansluiting van de hoofdtelefoon eenvoudigweg aansluiten op de geluidskaart, zonder dat u daarbij nog speakers nodig hebt.
3. Hauptwerk bespelen op uw orgel
Nu komt natuurlijk het doel steeds dichterbij om daadwerkelijk Hauptwerk te kunnen gaan bespelen op het orgel. Hiervoor zult u het programma moeten 'huren’ of aanschaffen. Via de Hauptwerk website kunt u bekijken wat het huren kost per maand of per jaar, of hoe u een koopversie kunt bemachtigen.
Het is verstandig om de meest recente versie van Hauptwerk te kopen, dat is Hauptwerk VII (zeven). Zo bent u up-to-date met de nieuwste firmware en kunt u alle sets moeiteloos kopen en bespelen via het programma op de computer. Voor de aanschaf, installatie en het gebruik van de software hebt u een iLok account nodig. Zie ook hiervoor de uitleg op de website van Hauptwerk (Windows / MacOS).
Via de Hauptwerk website of de website van Milan Digital Audio komt u bij de dealers / websites die de verschillende orgelsets te koop aanbieden, deze kunt u vervolgens downloaden en toepassen op uw pc. U kunt er ook voor kiezen om enkel gratis sets te gebruiken, maar deze zullen uiteindelijk best wel beperkt zijn. De betaalde samplesets zijn over het algemeen groter, uitgebreider en kennen meer opties. Bovendien kunt u met het mooie programma altijd gebruik maken van de opname- en afspeelfuncties, zodat u het orgel ook iets voor u kunt laten opnemen of juist afspelen.
We wensen u vanzelfsprekend heel veel plezier als u het Hauptwerk ecosysteem in gebruik kunt nemen. Mocht u vragen hebben- wij zijn altijd bereid om met u mee te denken! (Zie '4' hieronder.)
4. Onze service - hulp & advies
Bent u niet zo technisch, en begrijpt u vele termen en vereisten, die in dit artikel worden genoemd, niet? Geen zorgen, onze Hauptwerk- en audiospecialisten helpen u graag met het uitzoeken van de juiste benodigdheden en aansluitingen. Stuur via deze link een mail aan onze Hauptwerkspecialist met daarin een beschrijving van uw vraag of probleem, dan komen we er samen vast uit!
Voor advies over de producten die wij voor gebruik met Midi / Hauptwerk aanbieden, mag u tevens altijd mailen. Natuurlijk kunt u contact opnemen via onze gegevens op deze website of anders via ons contactformulier. Wij zien u graag in onze winkel te Sliedrecht, en zullen trachten u te voorzien van de beste spullen en de beste info om uw digitale orgel mee uit te breiden.