Fender Accessoires
Fender heeft een ruim assortiment aan accessoires voor hun instrumenten, zodat een kwalitatieve set altijd mogelijk is. Ze produceren dus niet alleen instrumenten en versterkers; maar ook onderdelen als kabels, stemapparaten, effectpedalen, tassen en koffers, plectra, gitaarbanden, en nog veel meer. Bekijk hier onze pagina over Fender's hele assortiment en geschiedenis. Voor de échte Fender-fan is een complete Fender opstelling dus een mogelijkheid. Fender heeft deze accessoires met dezelfde innovatie en zorg ontworpen als hun instrumenten. Zodoende kan kwaliteit gegarandeerd worden. Bovendien hebben de accessoires redelijke prijzen, waardoor ze voor iedere gitarist geschikt zijn.
Kabels
Fender heeft hun kabels zo innovatief mogelijk ontworpen, specifiek om kabelbreuk te voorkomen. Dit is een veelvoorkomend probleem bij gitaristen; kabelbreuk is vaak het gevolg van een gitarist die op de kabel gaat staan of hard aan de kabels in plaats van de plugs trekt. Daarnaast zorgen Fender kabels ook voor een hoogwaardige en authentieke toon. De materialen kunnen per kabel verschillen: sommige kabels hebben een zuurstofvrij stalen kern of 24k gold platen connectoren. Bovendien is er een mogelijkheid om te kiezen tussen tweed kabels of kabels zonder tweed. Het verschil zit voornamelijk in de levensduur. Tweed kabels hebben een extra laag bescherming, echter gaan standaardkabels ook lang mee als er rustig mee om wordt gegaan. De kabels verschillen ook in lengte, inclusief patchkabels, en kleur, waardoor er voor iedereen een leuke en handige kabel bij zit!
Tassen en Koffers
Fender produceert ook tassen en koffers. Dit is erg handig, want de tassen en koffers zijn exact volgens de Fender instrumenten gevormd. Omdat de modellen dezelfde originele vormen volgen, passen alle modellen in dezelfde koffer of tas. Zo passen bijvoorbeeld alle Mustang gitaren in een Mustang koffer, en alle Telecasters in een Telecaster tas. Echter worden niet alle non-Fender modellen uitgesloten; afhankelijk van de afmetingen en de vorm zullen sommige andere modellen ook passen. De soorten tassen en koffers lopen redelijk uiteen. Fender biedt standaard hardshell koffers aan, met zwarte leren afwerking en drie sluitingen. Daarnaast hebben ze ook voorgevormde koffers en koffers met een tweed afwerking. Verder hebben ze ook draagtassen, wat voornamelijk handig is voor de gitarist die zijn/haar gitaar op de rug wil dragen, en koffers waar meerdere gitaren in passen. De koffers en tassen zijn los verkrijgbaar; echter worden ze met veel modellen meegeleverd. Dit is afhankelijk van het model en is in de specificaties te vinden. Fender heeft ook soortgelijke koffers voor pedalen, waardoor het vervoeren van pedalen een stuk makkelijker en veiliger wordt.
Stemapparaten
Fender heeft ook een gering assortiment aan stemapparaten. Dit is een onmisbaar onderdeel. Sommige semi-akoestische gitaren worden met een ingebouwd stemapparaat geleverd, echter hebben de meeste Fender gitaren geen ingebouwd stemapparaat. Alle Fender stemapparaten zijn clip-on, wat betekent dat dit kleine apparaatjes zijn die op de headstock gezet kunnen worden. Het apparaatje leest dan bij aanslag van de snaar de trillingen af en bepaalt of deze in de stemming staat of niet. Dit is handig omdat er dan heel precies gestemd kan worden, zelfs met achtergrondgeluid. Fender stemapparaten hebben een minimale afwijking, van -1 cent, wat zeer nauwkeurig is. Daarnaast zijn de stemapparaten chromatisch. Dit betekent dat de apparaten voor allerlei soorten snaarinstrumenten en stemmingen geschikt zijn, waaronder gitaar, basgitaar, mandoline, banjo, ukelele, etc. Het is ook mogelijk om de apparaten te gebruiken voor een alternatieve stemming, omdat deze simpelweg de stemmingsboog laat zien, onafhankelijk van welke noot u wilt bereiken. De stemapparaten zijn compact maar fel; ze hebben allemaal een LCD-scherm zodat deze goed leesbaar is, ook in het donker. Zodoende zijn ze zeer geschikt voor de optredende muzikant maar ook voor samenspel.
Effectpedalen
Fender heeft ook hoogwaardige effectpedalen ontwikkeld die het geluid van een gitaar prachtig aanvullen. Alle pedalen hebben een aluminium omhulsel, wat voor een strakke uitstraling en goede bescherming zorgt. De pedalen zijn er dus voor gemaakt om een lange tijd mee te gaan, zelfs bij intensief gebruik. Daarnaast hebben ze ook gefocust op het geluid; Fender heeft met professionele studio en stage gitaristen samengewerkt om de beste geluiden en mogelijkheden voor hun pedalen te gebruiken. Zodoende hebben ze bijvoorbeeld een geweldig reverb pedaal. Dit pedaal komt met meerdere soorten reverb waardoor het uitstekend is voor de veelzijdige gitarist. Verder hebben ze ook een professioneel distortion pedaal. Dit distortion pedaal is gebaseerd op hun kenmerkende tube distortion, maar dan in pedaalvorm. Met dit pedaal is het dus mogelijk om een prachtige vintage distortion te krijgen zonder een enorme buizenversterker aan te schaffen. Fender heeft nog veel meer fantastische pedalen met een geweldige prijs/kwaliteitverhouding, waaronder een hoogwaardig phaser pedaal, een prachtig delay pedaal en een geliefd chorus pedaal. Alle pedalen hebben een LED-lamp, wat aangeeft of de pedaal aanstaat, waardoor zelfs in het donker goed te zien is welke pedalen er gebruikt worden. Zodoende zijn het de ideale stage pedalen en worden ze ook door professionele gitaristen gebruikt. De pedalen zien er overigens ook fantastisch uit. Het aluminium omhulsel zorgt niet alleen voor stevigheid, maar ook voor een strakke en glanzende afwerking. Op deze afwerking heeft Fender schitterende kleuren en patronen aangebracht, zoals altijd geïnspireerd op Californië. Dit is te zien aan het vele gebruik van blauwe en lichtbruine kleuren; gebaseerd op de oceaan, het strand en de zee. Bovendien produceert Fender ook veel verschillende soorten voetschakelaars, wat ideaal is voor menig versterker.
Snaren
Fender heeft een wijd assortiment aan verschillende soorten snaren. Ze produceren stalen snaren voor westerngitaren, nylon snaren voor klassieke gitaren, snaren voor de elektrische gitaar, bassnaren en ukelele snaren. Daarnaast verschillen de snaren in materiaal, zodoende hebben ze snaren van nikkel, maar ook fosfaat brons of roestvrij staal. Fender zorgt ervoor dat ongeacht het materiaal de snaren een heldere toon produceren en een lange levensduur hebben. De snaren verschillen ook in snaardikten. Dunnere snaren zijn makkelijker om te spelen en hebben een helderder geluid, maar klinken minder vol en gaan vaak eerder kapot. Dikkere snaren hebben dus betere sustain en een voller geluid, maar kunnen moeilijker zijn met spelen, voornamelijk met bends, en zetten meer spanning op de hals. Over het algemeen is de regel dat solo gitaristen dunnere snaardikten gebruiken terwijl slaggitaristen dikkere snaren gebruiken.
Gitaarbanden
Een onmisbaar onderdeel van een gitaar is de gitaarband. De gitaar wordt namelijk meestal staand gespeeld, omdat dat voor een wat dynamischer optreden zorgt. De band is daarom ook een leuke accessoire om uw gitaar een unieker uiterlijk te geven. Fender heeft een ruim assortiment aan gitaarbanden. Hieronder vallen standaardbanden: monochrome banden van polyester, tweed, katoen of leer. Deze banden zorgen voor een neutraal en professioneel uiterlijk. Echter heeft Fender ook creatieve banden met leuke patroontjes, bijvoorbeeld met hun logo in felle kleurtjes, een bliksemschicht of een zebraprint. Zodoende zit er voor iedereen wat leuks tussen. Fender heeft banden voor allerlei soorten instrumenten, gitaren, basgitaren, banjo’s en ukeleles. Bijna alle banden zijn in lengte verstelbaar en hebben een stevig lederen uiteinde waardoor de banden veilig op de gitaar vast zitten.
Plectra
Plectra zijn voor vele gitaristen onmisbaar, maar worden vaak vergeten. Fender heeft zelfs deze kleine accessoire in hun assortiment. Al hun plectra hebben hun legendarische logo op de voorkant, waardoor ze altijd te herkennen zijn. Daarnaast hebben de meeste Fender plectra een marmeren patroon, in verschillende soorten kleuren. Bovendien heeft Fender rekening gehouden met de verschillende eisen van gitaristen. Zodoende hebben ze een breed scala aan verschillende plectrumdikten en vormen. Er zijn dus hele kleine ronde plectra, die voornamelijk gebruikt worden door jazzgitaristen, maar ook enorme driehoekige plectra. De plectradikten verschillen tussen dun, medium en dik. Dunne plectra worden vaak gebruikt door slaggitaristen, omdat de plectrum meebuigt bij aanslag waardoor het geluid voller is. Lead gitaristen gebruiken over het algemeen dikke plectra, omdat deze niet meebuigen bij aanslag waardoor het geluid veel helderder en sterker is.
Onderhoud
Een vaak vergeten onderdeel van gitaren is het onderhoud. Gitaren zijn van toonhout gemaakt, wat betekent dat het hout zal veranderen door de tijd heen, voornamelijk als gevolg van klimaatverandering en vocht. Bij hele droge of hele vochtige klimaten kan het hout kromtrekken of zelfs barsten. Dit kan voorkomen worden. De toets moet ongeveer twee keer per jaar geolied worden, omdat dit het meest gebruikte en onafgewerkte stuk hout van een gitaar is. Vaak wordt dit gecombineerd met vervanging van de snaren en het schoonmaken van de toets. Hier zijn specifieke producten voor gemaakt. De toets moet eerst schoongemaakt worden met een microvezel doek, omdat deze doek de gitaar grondig schoonmaakt zonder krassen achter te laten of de afwerking te beschadigen. Daarna wordt de toets geolied met Fender’s Fingerboard Remedy, wat niet alleen vocht in de toets inbrengt, maar ook het ergste vet er uittrekt. Zodoende blijft de toets netjes schoon en blijft het hout stevig en recht. De meeste toetsen hebben regelmatig fretboard olie nodig. Voornamelijk toetsen van palissander, pau ferro, ebbenhout of esdoornhout hebben dit ongeveer elke zes maanden nodig. Esdoornhout is echter soms wel gelakt, waardoor deze ook geen olie nodig heeft. Dit is te zien aan de toets, als deze glimt is er waarschijnlijk een laklaag op aangebracht. Toetsen die van een soort kunststof zijn gemaakt, zoals eboncore of richlite, zijn ook afgewerkt en hebben dus geen onderhoud nodig. Afgewerkte toetsen hoeven alleen met een microvezel doek af en toe schoongemaakt te worden. Alleen toetsen met blootgesteld hout moeten geolied worden. Fender heeft ook schoonmaakmiddelen voor de body, deze middelen halen alle vet en zweetvlekken snel en handig van uw gitaar. Daarna kunt u de body ‘polishen’, de Custom Shop Guitar Polish is op elke gitaar bruikbaar, onafhankelijk van het hout of de afwerking. Het is echter wel zo dat een afgewerkte body, dus voornamelijk de bodies van elektrische (bas)gitaren, deze polish niet nodig hebben om het hout gezond te houden, omdat deze onder een dikke laag lak zit en dus niet reageren op vocht- en klimaatveranderingen. De polish is nog wel steeds bruikbaar voor deze gitaren, omdat het een geweldige en glimmende lak achterlaat. Onafgewerkte bodies, of ‘open-pore’ bodies, hebben deze polish wel nodig qua onderhoud, omdat dit hout wel blootgesteld wordt. Kortom, onderhoud van een gitaar kan per gitaar verschillen, afhankelijk van of het hout is afgewerkt of niet. Een goede regel is: glimt het hout? Dan is het waarschijnlijk afgewerkt. Dan hoeft u alleen maar schoon te maken en niet te oliën. Bij twijfel kunt u altijd de specificaties van uw gitaar opzoeken of kunt u het aan een luthier vragen.
Statieven en Krukken
Een (bas)gitaar hoort niet op de grond gezet te worden of leunend tegen de muur. Niet alleen is de kans op omvallen en dus schade groter, maar ook omdat de gitaar dan de trillingen van slaande deuren en voorbijrijdende vrachtwagens opvangt. Bij gebruik van een statief of muurbeugel vangt deze de trillingen op. De statieven hebben een rubberen laag op de armen, waardoor de gitaar alleen aangeraakt wordt met een zacht materiaal en dus geen schade zoals schuurplekken of krassen oploopt. De andere onderdelen van de statieven is van enorm stevige materialen gemaakt, zoals staal en aluminium, zodat het statief niet zal omvallen of in elkaar zakken. Bovendien heeft Fender rekening gehouden met de aparte vormen van sommige van hun instrumenten. Bepaalde modellen hebben een asymmetrische vorm, waardoor deze niet rechtop in een standaard statief kunnen staan. Zodoende hebben ze een statief op de markt gebracht waarvan de hoogte van de armen individueel aanpasbaar is, zodat Jazzmasters, Jaguars en Jazz Basses rechtop kunnen staan. Daarnaast hebben ze ook statieven waar meerdere gitaren inpassen, wat ideaal is voor de gitarenverzamelaar. Verder hebben ze ook statieven voor versterkers en krukken, speciaal voor gitaristen. Deze krukken hebben daarom één of meer stangen in het midden waarop een voet gezet kan worden, zodat de gitaar beter in de schoot ligt. Met deze krukken neemt u de ultieme gitaarhouding aan, wat niet alleen voor comfort zorgt maar ook een verkeerde houding en rugklachten voorkomt. De krukken zijn met en zonder rugsteun verkrijgbaar. Een versterkerstatief zorgt ervoor dat de versterker het geluid schuin omhoog projecteert, dus richting de oren van de gitarist en het publiek, waardoor het geluid beter ervaren wordt dan als deze recht over de grond afspeelt. Kortom, statieven en krukken zorgen ervoor dat zowel de gitaar en de gitarist onbeschadigd blijft.
Capo’s en slides
Elke gitarist heeft een capo, van de beginnende gitarist tot de professionele gitarist. Capo’s maken het transponeren van een liedje namelijk erg simpel en bij bepaalde liedjes is een capo zelfs noodzakelijk. Een capo kan op een fret worden gezet, waardoor alle snaren ingekort worden en dus een andere stemming krijgen. Fender heeft standaard capo’s, deze kunnen met een knijpbeweging op en van de hals gehaald worden, maar ook ‘Smart Capos’. Deze capo’s kunnen met een snelle beweging van de hals afgehaald worden, wat voornamelijk erg handig is voor gitaristen die tijdens een liedje van stemming moeten wisselen. Daarnaast vliegen deze capo’s compleet open, in plaats van dat de capo iets opent en er af schuift. Dit voorkomt dat met het vervangen van capo’s er geen snaren geraakt worden en er geen ongewenste tonen zijn. Fender biedt ook slides aan. Slides hebben een soortgelijke werking; de slide wordt om een vinger gedragen, meestal de ringvinger, en klemt met minimale druk de snaren ook af. Een slide is echter veelzijdiger, omdat deze niet op één plek hoeft te blijven. Bovendien zorgt het voor een uniek geluid, want hierdoor worden de snaren niet op het fretrandje gedrukt maar wordt de toon bepaald door de plaatsing van de slide, waardoor alle kleine toonnuances ook hoorbaar zijn. Slides klinken voornamelijk geweldig in solo’s en riffs. Deze speelstijl werd in 1923 uitgevonden door Sylvester Weaver en werd voornamelijk door bluesgitaristen gebruikt, zoals Muddy Waters, Bonnie Raitt en Elmore James. Het geluid hangt ook af van het materiaal van de slide. Een metalen slide heeft een helder geluid, een glazen slide een warmer geluid, en een porseleinen slide zit er tussen in.
Versterkerhoezen
Versterkerhoezen zijn niet essentieel voor versterkers. Ze zijn echter erg goedkoop en kunnen voor bepaalde gitaristen noodzakelijk zijn. Gitaristen die hun versterker vaak vervoeren vinden een versterkerhoes over het algemeen wel een goede investering. Versterkers kunnen namelijk niet goed tegen water en stof. Daarnaast kan de behuizing schade oplopen als de versterker naast andere spullen vervoerd wordt. Verder zijn huiskatten een veelvoorkomend probleem wat verholpen kan worden met een versterkerhoes, apart genoeg. Vele katten krabben namelijk graag aan het luidsprekerdoek, wat aan de voorkant van de versterker zit. Als er een hoes over de versterker zit, kan de kat hier niet bij komen. Bij andere huisdieren is het misschien ook een goed idee, afhankelijk van de vacht. De elektronica van een versterker kan verstoord worden door vacht en haar, waardoor een versterkerhoes voor iemand met langharige huisdieren ook aangeraden wordt. Een versterkerhoes is vaak van een soort polyester gemaakt, waardoor er geen regenwater door kan komen en de versterker geen waterschade oploopt. Versterkerhoezen zijn echter niet compleet waterdicht, en is het geen goed idee om de versterker voor een lange tijd in de regen te laten. Het voorkomt ook dat er stof, vacht of haar in komt en kan de levensduur van uw versterker of buizen verlengen. Een versterkerhoes is echter niet noodzakelijk, vooral voor gitaristen die hun versterker regelmatig gebruiken, deze niet vervoeren en geen huisdieren hebben. Zo kan er geen water of haar in komen, en blijft stof bij regelmatig spelen over het algemeen weg. Fender maakt hun versterkerhoezen specifiek voor hun versterkers. Sommige versterkerhoezen passen ook meerdere Fender versterkers en versterkers van andere merken met overeenkomende afmetingen.
Losse Onderdelen
Tot slot, bijna alle onderdelen van Fender instrumenten en versterkers zijn los verkrijgbaar. Dit is erg handig, want bij schade zijn de onderdelen van uw instrument dus makkelijk vervangbaar, maar het is dus ook mogelijk om bepaalde aspecten van uw gitaar aan te passen. Bijvoorbeeld als u ontevreden bent met uw elementen kunt u andere Fender elementen aanschaffen. Deze elementen moeten wel op oude elementen lijken, in ieder geval qua grootte, want een P-90 element past niet in een gat wat bedoeld is voor een Stratocaster enkelspoelelement. Dit is met alles mogelijk: strap blocks, slagplaten, schakelaars, hardware, elektronica, en nog veel meer. Deze onderdelen zijn ook geschikt voor mensen die hun eigen (bas)gitaar bouwen. Fender heeft ook losse halzen en bodies in hun assortiment. Bij gebruik van onderdelen van andere merken of met een instrument van een ander merk, is compatibiliteit niet gegarandeerd, en wordt er aangeraden om hier goed op te letten voor aanschaf. Het is ook mogelijk om onderdelen te upgraden, bijvoorbeeld door American Original stemmechanieken op een gitaar uit een andere serie te installeren. Bepaalde onderdelen zijn dus onderdeel van een serie, waardoor Fender ook een breed scala aan opties verkrijgbaar stelt. Dit omvat verschillende series, waaronder Vintera, Road Worn, Tex-Mex, Hot Rod, Custom Shop, en nog veel meer series. Het is ook erg handig dat Fender de meeste onderdelen op vergelijkbare formaten heeft gemaakt, waardoor bijna alle onderdelen op elke gitaar past. Hier zit natuurlijk nuance in, zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling om Jazzmaster onderdelen voor een Precision Bass te gebruiken, maar zullen bijna alle Jazzmaster onderdelen op elke Fender Jazzmaster passen. Bovendien heeft Fender ook losse onderdelen voor versterkers. Als u bijvoorbeeld een buizenversterker heeft kunt u een vervangende buis bij Fender bestellen. Voor vervanging van bepaalde onderdelen of aanpassing van uw (bas)gitaar kunt u ook bij ons terecht.
Fender heeft dus een ruim assortiment aan accessoires voor snaarinstrumenten. Dit omvat onmisbare onderdelen zoals kabels en stemapparaten, maar ook losse gitaaronderdelen. Zodoende zijn ze een erg groot bedrijf met een breed scala aan producten. Deze accessoires zijn daarnaast niet alleen geschikt voor Fender instrumenten, maar kunnen, afhankelijk van het product, voor instrumenten van andere merken gebruikt worden. Voornamelijk kabels, gitaarbanden, effectpedalen en stemapparaten werken met elk instrument. Voor losse onderdelen, versterkerhoezen, koffers en tassen kan dit van het instrument afhangen. Voor meer informatie of hulp met wat er compatibel is met uw instrument kunt u contact opnemen of langskomen in de winkel waar u vriendelijk verder geholpen wordt.