Fender Elektrische Gitaren
Elektrische gitaren zijn maar één van de vele onderdelen van Fender’s assortiment. Voor meer informatie over het bedrijf en het assortiment kunt u hier terecht. Het is echter onbetwistbaar dat Fender voornamelijk bekend staat om hun elektrische gitaren. Op deze pagina leggen wij uit welke soorten elektrische gitaren Fender produceert en welke verschillende series ze aanbieden. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen of langskomen in de winkel.
Modellen
De Telecaster
De Telecaster is de eerste gitaar die Fender op de markt bracht. De gitaar kwam in 1950 uit en werd gelijk een groot succes. De gitaar bestaat dus al meer dan 70 jaar en is zeker nog niet verouderd. Het is één van de eerste solid body gitaren, wat ook voor de populariteit spreekt. De Telecaster bootst qua vorm een akoestische gitaar na. De onderkant van de body is rond en is redelijk symmetrisch. Aan de bovenkant van de hals loopt de gitaar ook rond en aan de onderkant van de hals heeft de gitaar een cut-out, waardoor het makkelijker is om hoog te spelen. De gitaar heeft een smalle hals van gemiddelde lengte en een smalle headstock, wat typerend is voor de Fender Telecaster. Telecasters hebben over het algemeen twee enkelspoelelementen (single-coil). Deze elementen worden vaak ingesteld met een driestandenschakelaar, een volumeknop en een toonknop. Zodoende is de Telecaster ook een simpele gitaar in de omgang, waardoor iedereen er mee om kan gaan. Deze configuratie zorgt voor het kenmerkende Telecaster-geluid, ook wel de beroemde twang genoemd. Bovendien zorgt de afstelling van de enkelspoelelementen voor dat geluid, zodat niet alle gitaren met deze elementen hetzelfde klinken. De elementen hebben een metalen plaat wat de grondtoon van de trillingen wegneemt, waardoor er een prachtig clean en twangy geluid ontstaat. De Telecaster is tegenwoordig in vele soorten configuraties verkrijgbaar, soms zelfs met een extra enkelspoelelement of met een humbucker, waardoor er vele klankmogelijkheden zijn.
De Stratocaster
De Telecaster werd opgevolgd door de Stratocaster in 1954. De Stratocaster heeft een ergonomischer design dan de Telecaster. De Stratocaster heeft aflopende randen en de vorm van de gitaar past zich beter aan het lichaam aan. Zodoende wordt de Stratocaster vaker ervaren als een comfortabelere gitaar. Bovendien zorgt de vorm voor meer opties; de Stratocaster heeft ook aan de bovenkant van de hals een cut-out, waardoor er bij hoog spelen ook een duim om de hals gewikkeld kan worden. Vele gitaristen doen dit zodat hun hand steviger op de hals staat en ze hun positie makkelijker en sneller kunnen aanpassen. Een andere toevoeging is de vibrato-brug. Hiermee is het mogelijk om een tremolo-arm op de gitaar aan te sluiten en een duidelijke vibrato te produceren. Bovendien heeft de Stratocaster ook een ander geluid dan de Telecaster. De Stratocaster heeft drie enkelspoelelementen. Deze elementen hebben geen metalen plaat en hebben meer wikkelingen, wat voor een warmer en rijker geluid zorgt. De originele Stratocasters waren af te stellen met een driestandenschakelaar, sinds de jaren ’70 worden zij voornamelijk geproduceerd met een vijfstandenschakelaar. Met behulp van deze schakelaar kunt u een selectie maken welke elementen gebruikt worden, waardoor er nu vijf combinaties mogelijk zijn in plaats van drie. Daarnaast hebben Stratocasters over het algemeen een volumeknop en twee toonknoppen, waardoor de Stratocaster in de omgang ook niet heel ingewikkeld is. Stratocasters zijn één van de meest verkochte gitaren op de wereld en is door vele beroemde gitaristen gebruikt. Het wordt gezien als dé ultieme rockgitaar.
De Jazzmaster
Na het geweldige succes van de Telecaster en de Stratocaster wilde Fender dé ultieme jazzgitaar op de markt brengen. Bovendien wilden ze in dit proces innovatief zijn. Toentertijd waren jazzgitaren bijna altijd hollow body gitaren, wat betekent dat deze gitaren een klankkast hadden wat voor de resonantie zorgde. Fender wilde de solid body elektrische gitaar introduceren in het genre. Zodoende ontwikkelden ze de Jazzmaster. De Jazzmaster sloeg echter niet aan bij jazzgitaristen, maar juist wel bij surf rock gitaristen. De gitaar heeft een asymmetrische vorm, ook wel offset genoemd, de vorm zou er voor moeten zorgen dat de gitaar zeer comfortabel is om zittend te spelen. De Jazzmaster heeft net als de Stratocaster ook een tremolo-systeem, echter is het systeem van de Jazzmaster anders. De Jazzmaster heeft een ‘floating tremolo’, waarmee de arm vastgezet kan worden en er wordt voorkomen dat de gitaar ontstemt als een snaar breekt. Daarnaast zorgt het voor een ander soort resonantie en minder sustain. De hals van de gitaar is ook erg anders dan de halzen van de Telecaster en de Stratocaster. De hals is breder en langer, waardoor er meer ruimte op de hals is en de snaren een lange afstand afleggen. De Jazzmaster heeft net als de Telecaster twee enkelspoelelementen, echter zit er een groot verschil in het soort enkelspoelelementen. De elementen van de Jazzmaster lijken erg veel op P-90 elementen, maar de magneten van de Jazzmaster zijn boven de spoel geplaatst in plaats van eronder. Daarnaast is de spoel platter en wijder dan de spoelen van de Telecaster en de Stratocaster. Dit zorgt voor een warmere en bredere toon met een helder geluid. Bovendien hebben deze spoelen minder last van een brommend geluid dan de andere spoelen. De knoppen op de Jazzmaster kunnen verschillen. Oudere modellen hebben vaak boven de elementen een tweestandenschakelaar en twee rollende knoppen, één voor het volume en één voor de toon. De schakelaar schakelt tussen het gebruik van beide elementen of één element. Onder de elementen zit een driestandenschakelaar, waarmee het mogelijk is om te kiezen welk element u wilt gebruiken. Naast de schakelaar zit ook een individuele volumeknop en een toonknop. Deze configuratie kan als ingewikkeld worden ervaren. Vele modernere Jazzmasters hebben dan ook een simpeler systeem. Dit systeem lijkt vaak op het systeem van een Telecaster; een driestandenschakelaar, een volumeknop en een toonknop. De Jazzmaster is niet zo populair als de Telecaster en de Stratocaster, het is echter een geweldige gitaar met een prachtig geluid.
De Jaguar
De Jaguar lijkt in vele aspecten op de Jazzmaster. Ze hebben in principe dezelfde offset vorm, maar is de hals van de Jaguar korter en heeft de gitaar andere soort enkelspoelelementen. De elementen van de jaguar zijn kleiner en ingewikkelder, waardoor ze minder last hebben van feedback. Een ander groot verschil tussen de Jazzmaster en de Jaguar zijn de knoppen. Het systeem van de Jaguar is ingewikkelder; onder het element zitten drie schakelaars en twee draaiknoppen. Twee van de schakelaars zijn voor het aan of uitzetten van de elementen, en de andere schakelaar schakelt een filter aan of uit. Daarnaast heeft de Jaguar, net als de Jazzmaster, boven de elementen ook een schakelaar en twee rolknoppen. Toen de Jaguar in 1962 op de markt kwam was de gitaar totaal geen succes. De gitaar werd redelijk verkocht onder de surf rock gitaristen, maar niet genoeg om de gitaar te blijven verkopen. Zodoende besloot Fender in 1975 de gitaar niet meer te produceren. Echter won de gitaar populariteit in de jaren ’80 en ’90 onder punk en grunge gitaristen, waaronder de legendarische Kurt Cobain, waardoor Fender de gitaar geoptimaliseerd heeft en in 1999 weer op de markt bracht. Tegenwoordig wordt de gitaar als een verbeterde versie geproduceerd, waardoor het een hoogwaardig model is wat zeker aan te raden is!
De Mustang
De Mustang kwam snel na de Jaguar op de markt. De Mustang heeft ook een offset vorm, net als de Jaguar en de Jazzmaster, echter is de vorm van de Mustang anders. De Mustang is iets ronder en de cut-outs zijn minder diep. Daarnaast zorgen de schuine elementen ervoor dat de gitaar er ‘schever’ uitziet. De Mustang heeft een zeer korte nek, specifiek ontwikkeld voor gitaristen met kleinere handen. De korte hals zorgt er ook voor dat de spanning op de snaren minder is, waardoor bepaalde technieken makkelijker worden. De Mustang heeft twee enkelspoelelementen, deze elementen kunnen aan en uit worden gezet met de schakelaars en ingesteld met de volumeknop en de toonknop. De Mustang had ook een redelijk lage prijs, waardoor de gitaar ook minder populair was. Deze populariteit werd echter enorm in de jaren ’90, toen het een zeer gewilde gitaar werd onder grunge gitaristen.
De Lead
De Lead is een model wat Fender produceerde onder hun nieuwe bestuur. De Lead werd in 1979 uitgebracht en liep maar voor drie jaar. De Lead werd ontwikkeld als een goedkopere versie van de Stratocaster. De hals en de elementen van de gitaren lijken dus enorm op elkaar. Het grootste verschil zit in de vorm, wat ronder is maar duidelijk op de Stratocaster lijkt. Daarnaast is de body ook kleiner. Er zijn drie soorten Lead gitaren. De Lead I heeft een gedeeltelijke humbucker, wat betekent dat deze met de schakelaar ook als enkelspoelelement kan worden gebruikt. De Lead II heeft drie enkelspoelelementen, en lijkt het meeste op de Stratocaster. De Lead III heeft drie humbuckers, wat uniek is voor een Fender gitaar. De gitaar werd niet echt goed verkocht en daarom besloot Fender in 1982 de gitaar te vervangen door de Squier JV. In 2020 besloot Fender de gitaar weer terug te halen, en tegenwoordig is de Lead onderdeel van hun Player serie.
De Duo-Sonic
De Duo-Sonic is een redelijk onpopulaire gitaar van Fender. De gitaar werd in 1956 op de markt gebracht als de ultieme beginnersgitaar. De gitaar was gericht op amateurs en was redelijk goedkoop. Daarnaast werd het ook een 3/4 gitaar genoemd, omdat de Duo-Sonic redelijk klein was in vergelijking met Fender’s andere elektrische gitaren. De gitaar is wel volgens Fender-standaarden gemaakt; met een geschroefde esdoornhouten hals en een massieve body. De gitaar heeft een short-scale hals waardoor het een ideale hals is voor beginners en gitaristen met kleine handen. De Duo-Sonic heeft twee enkelspoelelementen, waardoor het een soort concessie is tussen de Telecaster en de Stratocaster. De elementen zijn aan en uit te zetten met de schuifknop, en in te stellen met de volume- en toonknoppen. De vorm van de body is ook lichtelijk gebaseerd op de Stratocaster, met de twee cut-outs aan de bovenkant. De Duo-Sonic is echter asymmetrisch. De Duo-Sonic werd nooit echt populair, en in 1969 besloot Fender te stoppen met de productie van de gitaar omdat de Mustang, waar de Duo-Sonic op leek, juist wel populair werd. Sindsdien heeft Fender een paar keer de Duo-Sonic teruggebracht als limited edition, waaronder in Squier’s Classic Vibe serie, en tegenwoordig zijn ze ook weer verkrijgbaar als Fender Player modellen. Fender heeft op het moment twee versies: de Duo-Sonic, met twee enkelspoelelementen, en de Duo-Sonic HS, met een enkelspoelelement en een dubbelspoelelement met een coil-split functie. De nieuwe Duo-Sonics zijn dus zeer uniek en professioneel, waardoor het een geweldige keuze is!
Series
De Player Serie
Fender heeft de Player serie ontwikkeld om de legendarische modellen in een betaalbare versie aan te kunnen bieden. De Player gitaren zijn iets lichter en simpeler dan de duurdere modellen, maar beschikken over dezelfde kwaliteit. Fender heeft het beste van hun originele modellen gecombineerd met de kritiek van hun klanten. De gitaren zijn dus zo goed mogelijk ontwikkeld. Alle elementen binnen de serie zijn Alnico elementen. Dit zijn degelijke elementen die voor een mooi Fender-geluid zorgen. De Alnico elementen verschillen wel; zo hebben bepaalde modellen enkelspoelelementen, humbuckers of split-coil elementen. Het is dus niet zo dat alle Player-gitaren hetzelfde klinken. De halsvorm van de gitaren hangt voornamelijk af van het model, echter hebben alle halzen wel de geoptimaliseerde C-vorm met een satijnen afwerking, wat het meest comfortabel speelt. Daarnaast zorgt de eenvoud van de gitaren ervoor dat ze erg veelzijdig zijn, en dus ideaal voor de gitarist die over vele speelstijlen beschikt. De gitaren binnen de serie worden allemaal in Mexico gemaakt, waar Fender een grote fabriek heeft staan. De Player serie bevat alle soorten modellen die Fender aanbiedt.
De Vintera Serie
De Vintera serie bestaat uit gitaren die geïnspireerd zijn op de originele modellen. Deze Vintera gitaren zijn ingedeeld op model en decennia, tussen de jaren ’50 en ’70. De serie bevat onder andere modellen als de Telecaster, de Jazzmaster, de Jaguar, de Stratocaster en de Mustang. De gitaren bevatten de belangrijke originele onderdelen, echter zijn hier moderne en verbeterde technieken voor gebruikt. Zodoende zijn de gitaren van hoge kwaliteit maar hebben een vintage uiterlijk en geluid. De serie start in de jaren ’50, omdat Fender’s eerste elektrische gitaar in 1950 op de markt kwam. Door de decennia heen heeft Fender hun instrumenten altijd verder ontwikkeld, er bleef echter altijd vraag naar de originele modellen. Desalniettemin zijn originele vintage modellen erg zeldzaam en duur. Dit resulteerde in de Vintera serie, waarmee het nu mogelijk is om bijvoorbeeld een jaren ’50 Telecaster voor een redelijke prijs aan te schaffen.
De Noventa Serie
De Noventa Serie bestaat uit Stratocasters, Telecasters en Jazzmasters. Alle gitaren binnen de serie zijn in Mexico gemaakt. Wat deze serie karakteriseert is de elementconfiguratie; alle drie de modellen staan namelijk bekend om hun enkelspoelelementen. De gitaren in de Noventa serie hebben allemaal P-90 elementen, wat Fender niet vaak gebruikt. P-90 elementen zijn eigenlijk ook enkelspoelelementen, maar hebben een bredere magneet en hebben ze qua geluid ook veel weg van humbuckers. Het geluid van P-90 elementen zit mooi tussen enkelspoelelementen en humbuckers in; helderder dan een humbucker, en voller dan een enkelspoelelement. P-90 elementen focussen dus op de middentonen, waardoor er een uniek geluid wordt geproduceerd. Vanwege de middentonen zijn P-90 elementen ook ideaal voor vervorming. Bovendien is de besturing van de gitaren ook aangepast; de Stratocaster heeft maar twee draaiknoppen, de Telecaster heeft geen schakelaar omdat er maar één element op de gitaar zit en de Jazzmaster heeft een Stratocaster-achtige configuratie. Alle gitaren hebben een elzenhouten body en een pau ferro toets.
De Artist Serie
Door de decennia heen zijn er vele legendarische gitaristen geweest die met Fender gitaren beroemd zijn geworden. Elke gitaar enthousiast zal deze gitaren herkennen. Deze gitaristen hebben indirect Fender geholpen om één van de meest succesvolle bedrijven op het gebied van elektrische gitaren te worden. Fender heeft daarom een stel van deze gitaristen of hun nabestaanden uitgenodigd in hun Custom Shop in Californië om een signature gitaar te ontwikkelen. Fender heeft een ruim scala aan signature gitaren, van verscheidene gitaristen en genres. Zo hebben ze bijvoorbeeld twee Jimmy Page signature gitaren van het begin van zijn carrière. Deze gitaren hebben de tijd niet overleeft, en vanwege zwart-wit fotografie is er weinig bewijs van hoe geweldig deze gitaren waren. Door de Custom Shop is dat weer duidelijk, en is het nu zelfs mogelijk om deze gitaren zelf in huis te halen. Daarnaast hebben ze ook andere modellen; zoals bijvoorbeeld de beroemde Jimi Hendrix Stratocaster. Deze gitaar heeft zelfs een headstock die ondersteboven op de gitaar is geplaatst en een element in spiegelbeeld, om de befaamde rechtshandige gitaar met de linkshandige Hendrix na te bootsen. Daarnaast bieden ze ook de legendarische Eric Clapton Strat aan, de Troy van Leeuwen Jazzmaster, de Kurt Cobain Jaguar, de Stevie Ray Vaughan Stratocaster, en nog veel meer.
De American Serie
De gitaren uit de American serie zijn innovatieve en professionele gitaren. Deze serie heet de American serie omdat al deze gitaren in Amerika worden geproduceerd. Deze serie blijft de standaard voor elektrische gitaren verhogen en wordt constant verbeterd. Fender raadt deze gitaren aan als de ultieme professionele gitaren. Binnen de American serie zijn verscheidene kleinere series; te beginnen met de American Professional serie. Deze serie is tot stand gekomen met de hulp van professionele gitaristen. Fender heeft deze gitaristen uitgehoord en heeft al hun eisen gecombineerd, wat resulteerde in de optimale professionele gitaren. Daarnaast gebruiken ze voor deze gitaren de beste materialen. Ten tweede valt de American Ultra serie hier ook onder. Deze serie staat bekend om zijn innovativiteit en precisie. Deze gitaren zijn dus zeer uniek en hebben andere en nieuwe aspecten, zoals bijvoorbeeld een moderne D-nek in plaats van de populaire en veelgebruikte C-vorm. Bovendien heeft Fender bij deze serie ook nieuwe elementconfiguraties gebruikt. Verder valt ook de American Original serie onder de American serie. Deze serie lijkt op de Vintera serie, echter zijn de modellen unieker en er zijn duurdere en betere materialen voor gebruikt. De gitaren worden dus ook op decennia ingedeeld en hebben een vintage geluid en uiterlijk. Als laatst de American Performer serie. Deze gitaren zijn ontwikkeld als de ultieme stage gitaren. Alle modellen hebben Yosemite of DoubleTap elementen, wat hoogwaardige elementen zijn. Daarnaast hebben alle gitaren prachtige en unieke kleuren met schitterende afwerkingen, waardoor ze zeker op het podium zullen opvallen. Kortom, de American serie bevat hoogwaardige gitaren die zeker aan te raden zijn.
Squier
Squier is eigenlijk geen serie van Fender, maar een merk wat onder Fender valt. Squier was in 1890 opgericht en stond bekend om de productie van snaarinstrumenten. Het bedrijf is in 1965 overgenomen door Fender, en sinds 1982 doet het dienst als een B-merk van Fender. Squier verkoopt dus Fender-gerelateerde instrumenten voor een lagere prijs. Squier is ook het enige merk wat directe kopieën van Fender instrumenten mag verkopen, omdat ze onder het patent vallen. Zodoende zijn ze de ideale keuze voor de gitarist die een Fender gitaar wil maar hier niet het budget voor heeft. Squier kan de gitaren goedkoper verkopen omdat ze de productie uitbesteden aan Aziatische landen, waaronder Japan, China en Indonesië. Bovendien moest Fender goedkopere modellen gaan produceren, want in de jaren ’80 kregen ze veel concurrentie vanuit deze landen en konden ze niet concurreren met de prijzen van Amerikaanse gitaren. Daarnaast hebben Squier gitaren een geweldige prijs/kwaliteitverhouding, en zijn het de ideale beginnersgitaren.
Fender heeft dus een ruim assortiment aan elektrische gitaren, in alle vormen en configuraties. Zodoende is er voor iedereen een passende combinatie tussen model en klank, en helpen de verschillende series u een weg te banen door de verschillende prijscategorieën en mogelijkheden. Hopelijk is het na dit artikel wat makkelijker om een keuze te maken. Als u nog vragen heeft of meer informatie nodig heeft kunt u contact met ons opnemen of langskomen in de winkel.