Fender Ukeleles
Fender staat niet bekend om hun ukeleles, echter de kwaliteit van hun ukeleles valt niet te betwisten. Voor meer informatie over Fender als bedrijf en hun assortiment, kunt u hier kijken. Vergeleken met Fender’s gitaren en basgitaren is hun assortiment aan ukeleles redelijk klein. De ukeleles zijn wel hoogwaardig en betaalbaar. Fender ukeleles zijn altijd herkenbaar, compact en licht. Daarnaast hebben ze een handige brug waarmee het niet nodig is de snaren te knopen. Dit traditionele systeem kan soms als lastig ervaren worden waardoor Fender dit systeem veranderd heeft. Bovendien hebben Fender ukeleles een opvallende headstock; waar de meeste ukeleles een 2+2 configuratie hebben (waarbij de headstock dus symmetrisch is, met twee stemknoppen aan de ene kant en twee aan de andere) hebben Fender ukeleles een 4-op-een-rij configuratie (waarbij alle stemmechanieken aan één kant zitten en de headstock dus asymmetrisch is). Deze configuratie bootst ook de originele Fender headstocks na, vaak gebaseerd op de Telecaster headstock. Dit zorgt niet alleen voor een kenmerkend uiterlijk, maar ook voor een beter gebalanceerde hals. In dit artikel worden de verschillende ukeleles en modellen besproken, zodat u makkelijker een keuze kan maken.
Modellen
De Sopraan Ukelele
De Sopraan ukelele is de kleinste ukelele, met een lengte van maar ongeveer 21 inch. Net als de populaire Concert ukelele, heeft de Sopraan een G-C-E-A stemming, waardoor in principe dezelfde akkoorden en liedjes op de Sopraan gespeeld kunnen worden. Hier zijn wel uitzonderingen in; vanwege de kortere hals heeft de Sopraan minder fretten, waardoor bepaalde hoge noten niet gespeeld kunnen worden. Het kleine formaat heeft ook voordelen; zo is de ukelele licht en makkelijk te vervoeren. Daarnaast zijn ze ook ideaal voor kinderen of mensen met kleine handen. Daarentegen wordt het niet ervaren als een fijn instrument voor mensen met grote handen, en is een grotere ukelele aan te raden.
De Concert Ukelele
De Concert ukelele is de meest populaire ukelele. De Concert is een middenmaat, waardoor deze niet zo klein is als de Sopraan of zo groot als de Tenor, en is dus voor iedere speler geschikt. De Concert ukelele wordt meestal in een G-C-E-A stemming gebruikt en zal daardoor vele ukeleleliedjes kunnen spelen. Vanwege de grotere klankkast zal de Concert een luider en voller geluid produceren dan de Sopraan. De langere hals zorgt er ook voor dat de snaren strakker staan waardoor de stemming beter houdt en de snaren meer aankunnen. Daarnaast zorgt de langere hals er ook voor dat er meer frets beschikbaar zijn, waardoor hogere noten spelen ook mogelijk is. Concert ukeleles kunnen met een preamp geleverd worden.
De Tenor Ukelele
De Tenor is een slag groter dan de Concert ukelele en is ideaal voor de gitarist die ukelele wil leren spelen. De Tenor is gemiddeld 26 inch lang, waardoor deze significant groter is dan de Sopraan. De Tenor is ook zeer veelzijdig omdat deze in twee verschillende stemmingen gebruikt kan worden. Net als de Sopraan en de Concert is een G-C-E-A stemming mogelijk, maar ook de D-G-B-E stemming is geschikt voor de Tenor. De grotere klankkast zorgt voor een dieper en voller geluid. Daarnaast heeft de Tenor nóg meer fretten dan de Concert, en zijn er nog meer toonopties. De Tenor is een goed compromis tussen een akoestische gitaar en een ukelele.
Fender’s Assortiment
Starterpacks
Fender biedt Starterpacks aan voor de beginnende speler. In dit pakket zit alles wat een beginnende speler nodig heeft, waaronder de ukelele zelf, een tas, een stemapparaat, snaren en een abonnement op de Fender Play-methode van drie maanden. De ukelele zelf is een basisukelele, wat betekent dat deze van standaardmaterialen is gebouwd waardoor de speelervaring zo neutraal en veelzijdig mogelijk is zodat u zelf kunt ontdekken waar uw smaak en talent ligt. Echter betekent dit niet dat ze slechte materialen gebruikt hebben. Vele goedkope ukeleles zijn van plastic gemaakt, maar Fender heeft degelijke toonhoutsoorten gebruikt voor al hun ukeleles.
De Fullerton Serie
Fender staat voornamelijk bekend om de Telecaster, de Stratocaster en de Jazzmaster. Om een herkenbare Fender ukelele te maken en om hun eigen geschiedenis te eren hebben ze de Fullerton serie gemaakt, waarin de ukeleles gebaseerd zijn op deze legendarische elektrische gitaren. De klankkast bootst de bodies van de gitaren na, inclusief de slagplaat. Ook de headstock is typisch Fender, de headstocks bootsen de headstocks van de elektrische gitaren na. De ukeleles lijken dus op een mini versie van de elektrische modellen. Het zijn allemaal Concert ukeleles, waardoor ze een gemiddelde grootte hebben en de veelgebruikte G-C-E-A stemming. Bovendien zijn de ukeleles ook semi-akoestisch, waardoor ze te versterken zijn, wat ook een knipoog richting de elektrische gitaren is. De preamp is van Fender en heeft een ingebouwd stemapparaat. Daarnaast zorgt de unieke vorm ook voor een uniek geluid. De meeste ukeleles hebben een standaardvorm, waardoor het geluid altijd op dezelfde manier resoneert. Bij de Fullerton ukeleles is dit niet het geval; vanwege de minder ronde vorm, en bij de Jazzmaster de asymmetrische vorm, resoneert het geluid anders. Dit zorgt voor een nieuw geluid wat niet met een normale vorm ukelele na te bootsen is. De achter- en zijkanten van de ukeleles zijn van mahoniehout gemaakt, wat een prachtig warme resonantie biedt, en het bovenblad van gelamineerd sparrenhout. De ukeleles hebben alle drie 19 fretten waardoor ze redelijk veelzijdig zijn. Naast de leuke vorm van de ukeleles zijn ze ook in vele vrolijke kleuren te verkrijgen.
De Artist Serie
Fender heeft hun populariteit deels te danken aan alle beroemde muzikanten die hun producten hebben gebruikt door de decennia heen. Als dank hebben ze voor vele van deze muzikanten een signature instrument uitgebracht. Dit betekent dat ze samen met de muzikant of de nabestaanden een model hebben ontwikkeld die de klank en spirit van de muzikant belichaamt. Deze instrumenten zijn vaak gebaseerd op de instrumenten die de muzikant zelf gebruikte. Dit is bijvoorbeeld te zien in de Jimmy Page signature; zijn legendarische Telecaster is zo authentiek mogelijk nagemaakt, waardoor de signature dezelfde klank en speelervaring geeft als de originele gitaar. Fender heeft dit ook gedaan bij hun ukeleles. Vooral in het afgelopen decennium zijn ukeleles weer zeer populair geworden, en vele nieuwe muzikanten gebruiken deze prachtige instrumenten. Één van Fender’s meest populaire signature ukeleles is de Billie Eilish signature. De ukelele is niet geïnspireerd op Billie’s ukeleles, maar op haarzelf. De ukelele heeft een opvallend en kenmerkend patroon wat perfect bij de muzikant past. Een andere signature ukelele is de Dhani Harrison signature. Dhani is zijn hele leven al geïnspireerd geweest door de ukelele en het is zijn favoriete instrument. Voor zijn signature ukelele heeft hij zijn eisen voor de ukelele gecombineerd met zijn cultuur; de tenor heeft een prachtige Shiva-blauwe kleur en de toets en achterkant bevatten indrukwekkende hindoestaanse iconografie. Ook Grace Vanderwaal heeft twee signature ukeleles met Fender uitgebracht. Een Concert ukelele die geïnspireerd is op de ukelele die ze voor haar debuutalbum heeft gebruikt, en een Sopraan ukelele, die betaalbaarder en simpeler is. Fender steekt dus veel tijd in het ontwikkelen van de signature instrumenten om hun muzikanten te waarderen en bedanken. Deze instrumenten zijn dus niet alleen een replica van het originele instrument, maar ook een degelijk en professioneel instrument wat door iedere muzikant gebruikt en gewaardeerd kan worden.
Fender’s andere modellen
Niet alle ukeleles van Fender vallen binnen een serie, en deze ukeleles zijn van te hoge kwaliteit om niet te bespreken. Fender's ukeleles zijn over het algemeen gebaseerd op Californië, dit wordt duidelijk uit het ontwerp en het geluid. De ukeleles hebben niet de standaard Hawaiiaanse uitstraling, ze hebben echter wel een vergelijkbare zomerse stijl. De houtsoorten, lakken en kleuren zijn gebaseerd op populaire en kenmerkende Californische plekken. Één van Fender’s beste modellen is de Montecito Tenor ukelele. De Montecito wordt als één van de beste beschouwd om een belangrijke reden; de ukelele is namelijk van koa gemaakt. Koa is een Hawaiiaanse toonhoutsoort wat van origine voor ukeleles werd gebruikt, aangezien de ukelele uit Hawaii komt. Koa wordt gezien als het beste houtsoort voor ukeleles, het heeft een zeer uniek geluid en een geweldige sustain. Helaas zijn koa ukeleles zeldzaam, omdat de bomen beschermd zijn vanwege ontbossing. Daarnaast is de Zuma ukelele ook een geweldige keuze. Deze ukelele is iets betaalbaarder maar heeft ook een geweldige klank. De klankkast is van sapele gemaakt wat voor een goed gebalanceerd geluid zorgt. De Rincon Tenor ukelele is ook een optie. De Rincon staat bekend om zijn prachtige lage geluid en is ontworpen voor versterkt spelen. Als laatst biedt Fender ook de Venice Sopraan ukelele aan. Deze ukelele heeft een prachtig en kenmerkend uiterlijk, geïnspireerd op Venice (in Amerika, niet in Italië) heeft de ukelele een mooie lichtblauwe kleur. Fender heeft dit model ook uitgebreid, waardoor de ukelele ook in prachtige andere kleuren verkrijgbaar is. Daarnaast zorgt de kleine en lichte body van de Sopraan ervoor dat de ukelele ideaal is voor onderweg. De ukelele is daar ook voor bedoeld; omdat Venice bekend staat om zijn stranden.
Fender heeft dus verschillende ukeleles in hun assortiment. Deze modellen kunnen verschillen van elkaar op het gebied van formaat, vorm, materiaal en het wel of niet hebben van een preamp. Zodoende zit er voor iedereen een goede keuze tussen. Voor meer informatie of hulp kunt u contact opnemen of langskomen in de winkel waar wij u enthousiast verder helpen!