Microfoon Kopen
Microfoon kopen: waar moet je op letten?
De juiste microfoon aanschaffen is moeilijker dan lijkt. Dat is wat wij bij Joh.deHeer vaak te horen krijgen van klanten die hun eerste microfoon willen aanschaffen. De ene zoekt een microfoon om zijn gitaar op te nemen, de ander zoekt er een voor online meetings. En als je dan voor het eerst gaat zoeken, kom je er al snel achter dat er oneindig veel keuzes en soorten microfoons zijn, die allemaal weer anders klinken, en gemaakt zijn voor andere doeleinden. Maar welke past bij uw situatie, en wat voor accessoires heb je erbij nodig? In dit artikel leggen we u de verschillen tussen alle soorten microfoons uit, en helpen wij met het vinden van de juiste voor u!
Soorten microfoons
Microfoons komen in veel verschillende soorten en maten. Het is handig om te weten voordat u er een aanschaft, wat de verschillen tussen de modellen zijn. Hieronder een kort overzicht van de populairste soorten:
Studio microfoon
Een studio microfoon is een microfoon bedoelt om hoge kwaliteit opnames te maken voor professioneel gebruik. Dit kan het opnemen van een gitaar zijn, tot het maken van een voice-over. Elke studio microfoon is dus ook gemaakt voor een ander doeleind. Populaire modellen in dit segment zijn de Rode NT-1, die erg goed past bij elke thuisstudio. Als goedkoper alternatief raden wij de SE electronics X1 aan. Heeft u het plan om uw microfoon te gebruiken voor opnames in een stille, gecontroleerde omgeving? Dan is de studio microfoon een goede keuze voor u!
Live-microfoon
Live microfoons zijn zoals de naam al zegt, gemaakt voor podiumgebruik. Ze zijn een stuk minder gevoelig voor achtergrondgeluiden dan studio-microfoons, en kunnen zeker weten tegen een stootje. Daarom zijn deze ideaal voor op het podium, of in oefenruimtes. Bekende microfoons in dit segment zijn de Shure SM58 en Shure SM57, die je bijna op elk podium ter wereld ziet. Een mooi alternatief is de SE Electronics V7, die een prijswinnende klank genereert.
USB-microfoon
Deze soort microfoon is relatief nieuw op de markt, en focust zich vooral op gebruiksgemak. Zowel de studio als de live microfoon hebben een audio interface nodig om te werken, maar een USB-microfoon niet. Deze werkt, zoals de naam al zegt in een keer met uw computer door het via usb aan te sluiten. De Mackie Carbon Cardioide microfoon is een uitstekende keuze in dit segment, vanwege zijn uitstekende gebruiksvriendelijkheid. Zoekt u een microfoon om gemakkelijk te gebruiken met uw pc? Dan is de USB-microfoon de juiste keuze.
Multimedia microfoon
De multimedia microfoon is gemaakt voor het opnemen van audio voor video. Deze microfoons zijn klein, licht en werken instant met je camera of smartphone. De Rode Videomic serie is in deze categorie sterk aan te raden. Zoekt u dus een microfoon voor video-opnames? Dan is de multimedia microfoon de beste keuze!
Condensator of Dynamisch?
In het hart van de microfoon zit een capsule die de frequenties omzet in signaal en zo het digitale geluid creëert. Deze capsule kan op verschillende manieren in elkaar zitten. De 2 bekendste capsules zijn de condensator en de dynamische microfoon. Dit onderdeel is zo belangrijk, dat het meestal in de naam van de microfoon zelf staat! Maar wat zijn de verschillen tussen deze soorten? En welke past het beste bij uw gebruik?
Condensator microfoon
Een microfoon met een condensator capsule is een populaire keuze voor in de studio. Dit komt omdat een condensator capsule erg gevoelig is, en daarom enorm veel detail oppakt. Dit is ideaal voor vocalisten met detailvolle stemmen, of pianisten die professionele opnames willen maken. Dat een condensator zo helder en detailvol klinkt kan ook een nadeel zijn. Zo zijn deze absoluut niet handig op plekken met veel achtergrondgeluid, zoals een podium of buitenshuis. Kijk dus goed waar u de microfoon gaat gebruiken voor u een condensator aanschaft! Gelukkig zijn er accessoires die u kunnen helpen met het blokkeren van achtergrondgeluiden.
Dynamische microfoon
Een microfoon met een dynamische capsule is in vergelijking met de condensator een stuk minder detailvol, maar ook minder gevoelig voor achtergrondgeluiden. Dit resulteert in een microfoon die ideaal is voor liveoptredens en oefenruimtes. Maar omdat de minder detailvolle klank ook een stuk duidelijker klinkt, is hij ook erg populair bij podcasts en livestreams. Specifieke instrumenten die niet veel detail beschikken, werken meestal ook beter bij dynamische microfoons, zoals een elektrische gitaar met veel gain, of een Rhodes piano.
Accessoires
Naast de microfoon heeft u natuurlijk ook accessoires nodig om het gebruik zo makkelijk mogelijk te maken. Zo is een staan statief erg aan te raden als u wilt zingen of spelen door een microfoon. Voor Zoom meetings en livestreams is een bureaustatief dan weer perfect. Gaat u voor een condensator microfoon? Dan is een shockmount of een pop-filter ook erg handig, om het achtergrondgeluid zo veel mogelijk te verminderen. En als laatste is een hoge kwaliteit microfoonkabel uiteraard onmisbaar!
Tot slot
Kortom: microfoons zijn er in vele soorten en maten, en voor ieder doeleind is er wel eentje die er perfect bij past. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over microfoons? Kom dan langs bij Joh.deHeer in Sliedrecht. We hebben een groot assortiment microfoons voor elk doeleind geschikt, en onze audiospecialisten helpen u graag bij het maken van een keuze. Als u liever thuis blijft kunt u ons ook mailen via info@johdeheer.nl of ons bellen via: 0184-419-611.