Multi Effect Pedaal
Met elektrische gitaren is eigenlijk alles mogelijk, afhankelijk van de versterker en eventuele effectenopties. Dit kan wel erg ingewikkeld zijn. Hoe weet u namelijk welke soort effectpedalen u eigenlijk nodig hebt? Welke passen het best bij u? Hoe maakt u hier een goede opstelling van? Het kost veel tijd en geld om een pedalboard te maken. Zodoende is er een andere optie: multi-effectpedalen. Informatie over effectpedalen in het algemeen en andere soorten effectpedalen kunt u in dit artikel vinden.
Een multi-effectpedaal is in principe ook een pedaal, echter komt deze met meer effectopties dan een standaardpedaal. Een standaardpedaal heeft namelijk vaak maar één functie, zoals bijvoorbeeld reverb, delay, distortion, gain, etc. Het nadeel hiervan is dat vele van deze effecten heel goed samengaan, en soms zelfs onmisbaar zijn. Zodoende moet u vele pedalen aanschaffen om uw perfecte geluid te creëren. Dit kan erg onhandig zijn omdat dit kan betekenen dat u veel patchkabels en adapters moet aanschaffen. Bovendien moet u dan voor elk pedaal een voedingsbron hebben. U moet dan ook rekening houden met de volgorde van de pedalen, de opstelling en het afstellen van de pedalen. U moet uw pedalen dan ook op elkaar afstellen waardoor een apart apparaat nodig is voor het gebruiken van presets. Dit werd als erg vervelend ervaren voor bepaalde gitaristen, waardoor het multi-effectpedaal werd uitgevonden.
Wat is een multi-effectpedaal?
De naam zegt het al; het pedaal heeft meerdere effecten. Met één multi-effectpedaal heeft u dus meerdere losse pedalen in één. Zo hoeft u dus minder pedalen aan te schaffen om uw favoriete afstelling te creëren. Het pedaal heeft niet alleen meerdere effecten, maar hebben ook de mogelijkheid om presets te maken. Heeft u bijvoorbeeld een favoriete afstelling tussen reverb, distortion en delay voor een liedje, maar een andere tussen chorus, overdrive en wah voor het volgende liedje? Dan is dat met één klik mogelijk, in plaats van dat u alle effecten los van elkaar moet afstellen.
Voordelen van multi-effectpedalen
Zoals eerder geconstateerd, is het met een multi-effectpedaal dus makkelijker om een afstelling tussen verschillende effecten te maken en tussen verschillende presets te kiezen. Deze pedalen hebben echter nog meer voordelen. Ten eerste zijn ze voordeliger. De prijs van een multi-effectpedaal ligt over het algemeen hoger dan een standaardpedaal, maar een multi-effectpedaal heeft dus meerdere effecten en mogelijkheden dan een standaardpedaal. Zodoende bespaart u dus de aanschaf van meerdere standaardpedalen. Daarnaast is het gebruik van een multi-effectpedaal makkelijker. U hoeft niet meerdere patchkabels of adapters aan te schaffen en bent afhankelijk van maar één stopcontact. Ook vervoer is makkelijker. U hoeft niet een heel pedalboard mee te slepen, alleen maar één multi-effectpedaal. Als laatst blijft het natuurlijk ook mogelijk om losse pedalen op een multi-effectpedaal aan te sluiten, als u hier behoefte aan hebt. Zodoende bent u niet gelimiteerd tot wat het pedaal te bieden heeft. Multi-effectpedalen zijn dus goedkoper, veelzijdiger, efficiënter en compacter dan een pedalboard.
Nadelen van multi-effectpedalen
Helaas hebben multi-effectpedalen ook nadelen. Ten eerste kunt u niet elk effect specifiek uitzoeken. Als u dus naar een specifieke reverb of distortion op zoek bent, kan het lastig worden. Het is dan natuurlijk wel mogelijk om een extra pedaal aan te schaffen van het effect wat u wil. Echter is de kans groot dat u dan een compromis tussen de effecten moet sluiten. Daarnaast is het belangrijk om een passende versterker te hebben. Uitgebreide multi-effectpedalen met meerdere distortions is namelijk niet nodig als u een modellingversterker hebt, omdat deze al met vele soorten distortion komt. Het is echter wel mogelijk. Bovendien beïnvloedt uw versterker het geluid redelijk. Een slechte versterker zal er dan voor zorgen dat uw geluid significant slechter klinkt, terwijl een goede versterker dit geluid juist zal benadrukken. Ook de gitaar is belangrijk. Een gitaar met humbuckers klinkt namelijk anders dan een gitaar met P90s of single-coils. Het is daarom handig om bij het uitzoeken van uw pedaal op uw versterker en gitaar te letten.
Het assortiment aan multi-effectpedalen
Er zijn vele soorten multi-effectpedalen die verschillende dingen te bieden hebben. Sommige pedalen zijn specifiek ontwikkeld voor bepaalde doeleinden, zoals de Boss VE-8, voor akoestische gitaren, of de SY-1000 voor synthesizer geluiden. Op deze manier kunt u al bepalen wat u wilt. Bent u namelijk op zoek naar een heel hard geluid? Of een akoestisch geluid? Of een pedaal met een vocoder? Bovendien is het sowieso handig om uw speeldoel in gedachten te houden. Als u bijvoorbeeld erg veelzijdig speelt en op zoek bent naar een multi-effectpedaal wat veel te bieden heeft, kunt u de Boss GT-1 aanschaffen. Ook zeer professionele multi-effectpedalen zijn verkrijgbaar, zoals de Boss GT-1000. Het is ook mogelijk om een ‘switcher’ aan te schaffen. Dit zijn pedalen die erg makkelijk met andere pedalen samen gebruikt kunnen worden. De switcher slaat dan presets op, zodat u met dezelfde efficiëntie kan spelen als met een multi-effect pedaal. Dit kan bijvoorbeeld met de erg populaire Boss MS-3. Het is goed om het assortiment aan pedalen af te gaan om te bepalen wat u wel en niet wilt. Door uw speeldoelen te bepalen wordt het makkelijker om een keuze te maken.