Panfluit Kopen
De panfluit is bekend geworden door de Griekse Mythologie. Het populaire verhaal gaat over de god Pan, de god van de natuur en de herders, die verliefd was op zijn muze Syrinx. De liefde was niet wederzijds en Syrinx veranderde zichzelf in riet om hem te ontsnappen. Uit liefdesverdriet sneed Pan een paar stukjes riet af en bond deze aan elkaar om een instrument te maken. Zodoende heet het instrument de panfluit.
Dit is het verhaal wat verteld werd, maar dit is niet waar het instrument echt vandaan komt. Uit onderzoek is gebleken dat het instrument teruggeleid kan worden naar 3000 voor Christus en dat het op de Cycladische eilanden is uitgevonden. Dit betekent dus wel dat het instrument uit het oude Griekenland komt. Dit laat zien dat het verhaal van Pan dus bedacht is om het prachtige instrument te verklaren. In deze tijd werden panfluiten gemaakt van vier tot achttien rietpijpen die met riet, vlas of was vastgebonden werden. De verschillende lengtes zorgden voor een ander geluid waardoor het een zeer melodisch instrument was.
De panfluit verspreidde zich echter snel. Zodoende hebben we bewijs dat het in vele kolonies van de oude Romeinen ook gespeeld werd, zoals in Frankrijk en Roemenië. Maar het kwam niet alleen voor in deze cultuur; we hebben namelijk ook bewijs dat de oude Vikingen ook panfluiten gebruikten en er zijn meerdere bewijsstukken dat het ook erg populair was in India en Colombia. De populariteit van dit instrument schoot omhoog vlak na de Tweede Wereldoorlog toen Fanica Luca de wereld rond reisde met zijn panfluit. Vandaag de dag is het instrument voornamelijk populair in Zuid-Amerika en Roemenië.
Wat is een panfluit?
Een panfluit bestaat uit verschillende lengtes aan pijpen die aan elkaar gebonden zitten. Elke buis produceert een andere toon afhankelijk van de lengte. Panfluiten worden meestal van bamboe gemaakt, al kunnen ze ook worden gemaakt van hout of kunststof. Bamboe wordt vaak gekozen omdat het een heel specifiek geluid produceert. Het geluid benadrukt meer de hoge tonen en wordt ook vaak gerelateerd aan Aziatische panfluitmuziek. Houten panfluiten klinken ook mooi en zijn dan ook erg gewild. Omdat ze van hout gemaakt zijn, zijn ze vaak wel iets duurder en iets breekbaarder dan bamboe. Zodoende worden veel panfluiten hedendaags van kunststof gemaakt. Kunststof is een stuk steviger en zal langer meegaan. Met huidige technieken kunnen kunststoffen panfluiten ook erg authentiek klinken. Niet alle panfluiten zijn hetzelfde, ze verschillen namelijk per bereik en toonhoogte. Hoe meer pijpen de panfluit heeft hoe groter het bereik. Zo kunt u bijvoorbeeld een panfluit kopen met maar acht pijpen maar ook bijvoorbeeld met wel twintig. Panfluiten beginnen ook niet altijd bij dezelfde toonhoogte. Zodoende is het verstandig om op te letten wat de toonverdeling van uw panfluit is.
Welke panfluit is geschikt voor u?
Voor beginnende panfluitisten is het aan te raden om met een kleine panfluit te beginnen. Dit betekent dus een panfluit met minder pijpen. Dit is belangrijk, want het eerste wat je moet leren met welke hoek er in de panfluit geblazen moet worden en welke andere technieken er aan te pas komen. Met een grotere panfluit kan dit erg zwaar worden omdat de langere pijpen moeilijker zijn om te spelen. Teveel pijpen zal ook te moeilijk zijn, omdat het netjes veranderen naar een andere noot in het begin moeilijk zal zijn. Panfluiten met een groot bereik zijn daarom extra en onnodig moeilijk. Zodoende is het aan te raden om met een kleinere panfluit te beginnen. Verder is het ook handig om met een gebogen panfluit te beginnen. Dit betekent dat de pijpen niet recht naast elkaar zitten, maar juist iets gebogen staan. Dit zorgt ervoor dat de vorm van de panfluit al in een ergonomische ronding zit en is dus makkelijker voor uw nek.
Stemming
De stemming van de panfluit hangt af van de lengte van de pijpen, omdat deze de frequentie bepaald. Dit werkt hetzelfde als met octaven: als de frequentie verdubbeld, komt er één hele octaaf bij. Er zijn twee soorten panfluiten: één die van stemming veranderd kan worden en één die dat niet kan. De eerste optie is handig voor beginnende panfluitisten omdat de stemming dan veranderd kan worden per oefening. Een panfluit die niet van stemming kan wisselen kan wel ontstemd raken. Deze kan dan alleen gestemd worden door een ervaren panfluitist of expert. Bij veel panfluiten staat de stemming dus vast en moet hier dus rekening mee gehouden worden. Panfluiten staan over het algemeen in C-majeur of G-majeur. De toonhoogtes kunnen ook lichtelijk veranderd worden met blaastechnieken of door de pijpen te vullen.
Liedjes
Er is een breed scala aan muziek dat gespeeld kan worden met een panfluit. In het Westen is het voornamelijk bekend geworden door Gheorge Zamfir en Fanica Luca. In Nederland is het vooral bekend door Matthijs Koene en Noortje van Middelkoop. Beide combineren hun panfluitmuziek graag met orgels omdat het een prachtige geluidscombinatie is. Van Middelkoop gebruikt vaak de geweldige akoestiek van kerken om hier samen met een toetsenist Christelijke liederen mee te spelen. Ze speelt graag samen met toetsenist Martin Mans en hier zijn dan ook veel video’s van te vinden. Hoewel haar meeste liedjes redelijk gevorderd zijn, is ze een goede inspiratiebron voor de beginnende panfluitist.
Assortiment
Op het moment bieden wij een geselecteerd scala aan panfluiten aan. Deze panfluiten zijn van hoge kwaliteit maar zijn redelijk betaalbaar. Zo kunt u kiezen uit een reeks van bamboe panfluiten, de Schwarz R-lijn, met verschillende hoeveelheid pijpen en bereik, of uit kunststoffen panfluiten die nog steeds authentiek klinken, de Belcanto PFK-lijn. Daarnaast zijn Hofmann panfluiten professionele houten panfluiten voor de gevorderde muzikant. Hofmann heeft authentieke bamboe panfluiten binnen hun Concert en Student lijnen. Ze hebben ook fijne esdoornhouten professionele panfluiten binnen hun Excellent lijn. Hun Antique lijn is ideaal voor de panfluitist die een panfluit met een alto geluid zoekt.