Ukelele Accessoires
Ukeleles zijn over het algemeen simpele instrumenten; ze kosten niet veel en hebben niet veel accessoires nodig. Toch zijn er redelijk wat accessoires verkrijgbaar. Of u deze nodig heeft, hangt af van wat uw van plan bent te doen met uw ukelele en welke speelstijlen u wilt toepassen. Op deze pagina kunt u alle informatie over de accessoires vinden en dan weet u hopelijk wat uw benodigdheden zijn.
Als u van plan bent uw ukelele regelmatig te vervoeren of u heeft geen vaste plaats voor het instrument in uw huis, is het een goed idee om een tas of een koffer aan te schaffen. Ukeleles lijken makkelijk vervoerbaar; ze zijn namelijk klein en licht en voelen vaak redelijk stevig aan. Helaas is er altijd kans op schade. Als u de ukelele in een andere soort tas vervoert, bijvoorbeeld een rugtas of handtas, kan de ukelele schade oplopen door de andere spullen in de tas of door het schuiven in de tas. Deze tassen zijn namelijk niet gemaakt voor ukeleles en zijn vaak niet van het juiste materiaal gemaakt. Als u de ukelele los vervoert, bijvoorbeeld achter in de auto, kunt u ook schade oplopen door het schuiven of als de ukelele tegen de wand valt. Een andere reden om een tas aan te schaffen is voor de speler die niet regelmatig speelt of geen vaste plek heeft voor de ukelele. Het is beter om uw ukelele in een tas op te bergen dan deze zonder een statief of muurbeugel ergens te plaatsen. In een tas komt er namelijk geen stof op de ukelele en kan de ukelele niet omvallen.
Het is belangrijk om te weten dat sommige ukeleles worden geleverd met een hoes, echter staat dit dan bij het product aangegeven. Daarnaast is het goed om te weten wat voor ukelele u heeft. Er zijn vier soorten ukeleles: de Baritone, de Tenor, de Concert, en de Sopraan. Deze staan ook op volgorde van grootte; de Baritone is de grootste ukelele en de Sopraan de kleinste. De tassen en koffers worden dan ook specifiek op deze modellen afgesteld, waardoor het makkelijker wordt om een tas of koffer te kiezen. Als u niet weet welk model u heeft, kunt u in het klankgat de modelnaam vinden, deze kunt u dan op het internet opzoeken. De meeste webwinkels zetten namelijk in de specificaties welk model de ukelele is. Als u nog steeds twijfelt kunt u altijd met ons contact opnemen en zullen wij u vriendelijk verder helpen.
Het is ook erg belangrijk waar u uw ukelele neerzet als u deze niet gebruikt. Zoals eerder genoemd, één optie is om de ukelele terug in de tas te doen zodra u klaar bent met spelen. Dit voorkomt dat er stof op komt en dat de ukelele schade oploopt. Echter hebben wij hier ook specifieke accessoires voor; een statief of een muurbeugel. Een statief kunt u op de grond of op een verhoging neerzetten. Het statief staat op een lichtelijke hoek naar achteren, zodat de ukelele veilig naar achteren leunt. De onderkant wordt dan stevig op zijn plek gehouden met de twee benen. Bovendien zit hier een soort schuim op, zodat uw ukelele niet beschadigd kan raken. Daarnaast bieden we ook de muurbeugel aan. Deze kunt u aan de muur vastschroeven en uw ukelele eraan ophangen. Dit neemt minder ruimte in en wordt vaak gezien als de veiligste manier van opberging. De armen van de muurbeugel hebben ook een laagje schuim voor de veiligheid. Bovendien hoeft dit niet veel te kosten, zo kunt u bijvoorbeeld voor een lage prijs de Stagg SUVM-A100 of de Boston FC-515 aanschaffen. Echter hebben we ook professionelere modellen, zoals de Hercules USP10WB.
Een onmisbaar onderdeel van een snaarinstrument is de juiste stemming. Zelfs met een lichtelijke andere stemming is het vaak duidelijk dat de stemming niet helemaal klopt. Dit is makkelijk verholpen; we hebben een enorm assortiment aan stemapparaten en ze zijn zeer betaalbaar. Bovendien zijn het vaak kleine apparaatjes waardoor deze niet snel in de weg liggen en makkelijk vervoerd kunnen worden. Het stemapparaat kan met een klip op de headstock van uw ukelele worden geplaatst. Bij aanslag van de snaar voelt het apparaat dan de trillingen van de snaar waardoor deze weet wat de stemming is. Het is hierbij belangrijk dat u een specifiek stemapparaat voor ukeleles of een chromatisch stemapparaat koopt. Hierbij raden wij u aan om voor een chromatisch stemapparaat te gaan. Chromatisch betekent dat het apparaat de snaar afleest afzonderlijk van het instrument en wat voor stemming u wilt hebben. Dit klinkt verwarrend, echter is het goed te onthouden welke stemming bij welke snaar hoort, en is het ook makkelijker om eventueel een alternatieve stemming in te stellen als u dit zou willen. Daarnaast kan het apparaat dan ook op andere instrumenten gebruikt worden, wat ook erg handig is. Wij bieden een uitgebreid assortiment aan stemapparaten aan, voor verscheidene doelen en budgetten. Zo hebben wij bijvoorbeeld de betaalbare Stagg CTU-C1 of de Boss TU-01, maar ook uitgebreidere apparaten zoals de Dunlop DT-C2 of de Ernie Ball FlexTune.
Capo’s zijn handige klemmen voor snaarinstrumenten. Een capo kan op de hals geklemd worden, tegen een fretrandje aan, waardoor de snaren in één keer significant korter worden. Dit zorgt ervoor dat de ukelele in een andere stemming staat. Dit is voornamelijk handig voor spelers die nog niet alle akkoorden kennen en daarom andere akkoorden voor een bepaald liedje willen gebruiken. Dan kunt u dus een capo op de hals plaatsen en andere akkoorden gebruiken. Het is hierbij wel belangrijk dat u een specifieke ukelele capo aanschaft. Alle snaarinstrumenten hebben namelijk verschillende halzen, qua vorm, breedte en grootte, en is het de bedoeling om een specifieke ukelele capo aan te schaffen. Ook hierin hebben we meerdere keuzes: de Stagg SCPUKBK en de Kyser KGMBA zijn zeker aan te raden.
Er zijn verschillende manieren om een ukelele te spelen. Sommige mensen slaan de snaren aan met hun duim, sommigen met al hun vingers en sommigen met een plectrum. Een plectrum is een klein stuk materiaal waarmee het mogelijk is om de snaren aan te slaan zonder dat deze uw vingers aanraken. Dit heeft meerdere redenen; sommige mensen vinden het aanslaan van de snaren oncomfortabel of zelfs pijnlijk. Daarnaast zorgt het gebruik van een plectrum ook voor een hardere en helderdere klank. Bovendien is het belangrijk om te weten dat er specifieke ukelele plectra bestaan. De meeste slaginstrumenten gebruiken plectra van plastic. Deze zijn dan vaak niet zo dik. Ukelele plectra zijn van vilt gemaakt en zijn ietsje dikker, vaak een paar millimeter. Dit zorgt voor een zacht en mooi geluid. Zo kunnen wij u de vilten plectra van Martin zeer aanraden. Echter is het natuurlijk ook mogelijk om gitaarplectra op uw ukelele te gebruiken. Het gaat erom wat u liever gebruikt.
Ukeleles zijn redelijk licht, en de meeste muzikanten spelen dan ook zonder band. De ukelele kan namelijk redelijk makkelijk met één hand op zijn plek gehouden worden. Echter is het ook mogelijk om hier een band voor aan te schaffen. Sommige muzikanten vinden het namelijk oncomfortabel om een ukelele te moeten ophouden, en sommigen vinden een extra band mooi of handig. Ook hier zijn specifieke ukelele modellen voor verkrijgbaar. Het is namelijk niet mogelijk om een gitaarband op uw ukelele te bevestigen. Ook hier zitten verschillen in; zo kunt u een band aanschaffen die om uw schouder gaat, zoals de UKEFLOW banden van Stagg, of een band die om uw nek gaat, zoals de Stagg SWO-FLO banden. De banden komen vaak in leuke kleuren en patronen voor een vrolijke uitstraling.
Ukeleles zijn van toonhout gemaakt. Dit is belangrijk, want dit zorgt voor het prachtige geluid. Echter heeft toonhout ook een nadelige kant; toonhout moet onderhouden worden. Er kunnen verschillende dingen met uw ukelele gebeuren als u deze niet onderhoudt, het hout kan namelijk kromtrekken of breken door uitdroging, of de klank kan verminderen. Uitdroging is het grootste probleem dat toonhout heeft. Echter is dit ook heel makkelijk op te lossen. Er zijn namelijk vele producten op de markt om uitdroging te voorkomen. Zo kunt u bijvoorbeeld specifieke lotion kopen, zoals de Goby Labs GLP104. Echter is het ook mogelijk om een luchtbevochtiger te kopen, zoals de ukelele luchtbevochtiger van Music Nomad. Daarnaast is het handig om uw toets in de gaten te houden. Ook de toets is van toonhout gemaakt, en omdat de meeste muzikanten hier ook redelijk hardhandig mee omgaan, is het een slim idee om de toets één of twee keer per jaar te oliën. Hier kunt u specifieke toets olie voor kopen, zoals de Dunlop 6502. Echter is het ook mogelijk om alle onderhoudsmiddelen in één keer aan te schaffen, met de Music Nomad Ukelele Care Kit. Om het beste uit uw toonhout te halen is het ook erg belangrijk dat u dit niet te vaak doet. Voor een ukelele die dagelijks gebruikt wordt raden wij aan om uw toets twee keer per jaar te oliën en de klankkast elk jaar. Voor een minder intensief gebruikte ukelele raden wij dit eens per jaar aan. Daarnaast is het verstandig om niet enorm veel olie te gebruiken. Als uw toets of klankkast na vijf minuten nog niet is ingetrokken, heeft u waarschijnlijk te veel olie gebruikt. Dit kunt u dan met een doek eraf wrijven.
Het is ook belangrijk om te weten dat gelamineerd hout niet onderhouden hoeft te worden. In het proces van lamineren wordt het hout namelijk al automatisch versterkt en is het bestand tegen allerlei soorten klimaten en kan het hout niet meer uitdrogen. Ook voor de toets is er een uitzondering, de meeste toetsen zijn van toonhout gemaakt, echter kunnen toetsen ook van synthetische materialen gemaakt zijn, zoals Richlite. Deze materialen zijn vaak ook goed bestand tegen droogte of hitte, en is er geen onderhoud nodig. Als u nog twijfelt over het materiaal of het onderhoud van uw ukelele, kunt u altijd contact opnemen.
Of snaren onder accessoires vallen, is een discussie op zichzelf. Echter is het niet te twisten dat snaren regelmatig vervangen moeten worden. Waar moet u op letten als u snaren koopt? Alle snaren zijn van nylon gemaakt, echter kan er verschil in het materiaal zitten. Zo heeft de Aquila Red Series een koperen kerndraad, waardoor deze iets anders klinken dan volledige nylon snaren, zoals de Aquila New Nyglut. Daarnaast moet u snaren aanschaffen die met uw model ukelele overeenkomen. U kunt snaren aanschaffen die specifiek voor de Baritone, de Tenor, de Concert of de Sopraan zijn. Dit komt vanwege de verschillende lengtes van de ukeleles, waardoor de snaren soms langer of korter moeten zijn, en door de verschillende stemmingen van de ukeleles.
Bij Joh.deHeer bieden we ook vele soorten bladmuziek voor de ukelele aan. Bladmuziek is onmisbaar voor elke muzikant. We hebben bladmuziek voor beginnende muzikanten; zoals een akkoordenboek of lesboeken, zoals de Methode voor Ukelele van Hal Leonard. Echter hebben wij ook verzamelboeken. Dit kunnen boeken zijn van een specifieke muzikant of groep, zoals Queen for Ukulele of Adele for Ukulele, maar dit kunnen ook hits of specifieke ukelele liedjes zijn. Zodoende is het erg makkelijk om uzelf nieuwe nummers of technieken aan te leren!
Kortom, er zijn dus vele accessoires waar u aan kunt denken bij aanschaf van uw ukelele. Sommige accessoires zijn pas later belangrijk; zoals de snaren of onderhoudsproducten. Echter is het wel aan te raden om bijvoorbeeld een statief en een stemapparaat aan te schaffen bij aanschaf van een ukelele. Wij hopen in dit artikel ons assortiment voor u uit te leggen en de werkingen van de accessoires toe te lichten. Onder het artikel kunt u een deel van ons assortiment vinden. Als u nog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen of langskomen in onze winkel.