Distortion Pedaal
Gitaareffecten zijn onmisbaar voor elke elektrische gitarist. Effecten voegen geluiden aan uw klank. Dit klinkt heel vaag, maar ze kunnen uw geluid voller, trebbler, ruiger, rustiger, zweviger, etc. maken. De knoppen op de gitaar en de versterker kunnen dit tot een zeker hoogte ook, alleen zijn deze vaak wat simpeler. U kunt meestal het volume, de gain, de treble en de bass aanpassen, en misschien een distortion of een overdrive. Modelling versterkers hebben over het algemeen wel iets meer effecten. Losse effectpedalen zijn echter ideaal, omdat u hele specifieke effecten kan uitkiezen, zodat u uw favoriete klank kan samenstellen. Het meest populaire effectpedaal is de distortion. Alles wat met distortionpedalen te maken heeft wordt in dit artikel toegelicht, zoals een uitleg wat distortion is, de verschillen tussen de pedalen, de voor- en nadelen, het assortiment aan distortionpedalen en met welke pedalen distortion het best samengaat! Het artikel met alle verschillende effectpedalen kunt u hier vinden. Zware distortion pedalen, ook wel bekend als metal pedalen, worden in een apart artikel toegelicht.
Wat is distortion?
Distortion is dat prachtige scheurende geluid wat we bijvoorbeeld kennen van The Rolling Stones, Jimi Hendrix en Led Zeppelin. Het is voornamelijk populair in rock and punkmuziek, maar wordt tegenwoordig in bijna alle genres gebruikt. Distortion werd vroeger veroorzaakt door een buizenversterker te ver open te zetten. Op deze manier wordt het geluidssignaal overstuurd, waardoor deze vervormd. Het resulteert in een scheurend en scherp geluid. Het is dus in principe een foutief geluid, want het ontstaat als het originele schone geluid niet meer goed en duidelijk geproduceerd kan worden waardoor het gaat kraken en vervormen. Het klinkt echter geweldig en is zeer populair. Overdrive wordt op een soortgelijke manier geproduceerd en lijkt qua klank ook op distortion. Er zit echter een belangrijk verschil in. Overdrive is veel milder en genuanceerder, het preserveert ook het originele geluid en overstuurt het op een natuurlijke manier, terwijl distortion veel heftiger is en het geluid veel meer vervormd. Overdrive is dus een genuanceerd verwrongen geluid terwijl distortion een scheurend en diepe vervorming is. Ze gaan dan ook geweldige samen. Tegenwoordig is distortion veel makkelijker om te produceren. U hoeft niet meer een versterker te oversturen, maar u kunt gewoon een effectpedaal aanschaffen. Dit pedaal komt tussen uw gitaar en versterker, waardoor het signaal van uw gitaar al aangepast is voordat het bij uw versterker komt.
Hoe kunnen distortionpedalen van elkaar verschillen?
De verschillen zitten voornamelijk in de ‘clipping’ en de authenticiteit van het geluid. Clipping is het niveau van de distortion. Als een versterker overstuurd wordt, worden de geluidssignalen vervormd, zoals eerder uitgelegd. Deze geluidssignalen komen meestal in mooie en duidelijke golven. Als de golven overstuurd worden, worden ze ‘geclipt’. Dit betekent dat de pieken van de golven oppervlakkiger en korter worden gemaakt. Distortion waarvan de geluidsgolven maar lichtelijk ingekort worden, zijn distortions met ‘soft clipping’. Deze distortion heeft dus meer ruimte voor tonen en harmonieën. Distortions die redelijk ver en vierkant worden ingekort, hebben dus ‘hard clipping’. Distortion met ‘hard clipping’ heeft dus minder ruimte voor tonen en harmonieën, en klinkt dus agressiever en korrigeler. Natuurlijk hebben de meeste pedalen mogelijkheden tot nuancering. Vaak hebben ze level en distortion knoppen waarmee het niveau en de heftigheid van de distortion aan te passen is, maar het is toch handig om met de clipping rekening te houden. Bepaalde pedalen zijn van nature namelijk veel harder en ruiger, zoals de Boss MD-2 en de Boss MT-2, terwijl andere pedalen juist wat meer richting ‘soft clipping’ gaan, zoals de MXR M69 en de Boss DS-1. Daarnaast hebben we de authenticiteit van het geluid. Distortion werd dus van origine door een buizenversterker veroorzaakt. Een effectpedaal bootst dit natuurlijke geluid met moderne technologie na. Een buizengeluid nabootsen is lastig. Er zijn veel pedalen die dit met succes gedaan hebben, maar er zijn ook veel pedalen die veel moderner klinken. Dit hoeft niet erg te zijn, moderne distortion is ook zeer populair. Authentiekere distortionpedalen zijn bijvoorbeeld de Boss BD-2 Blues Driver, de Fender MTG Tube Distortion en de Boss ST-2 Power Stack, terwijl de Boss DS-2 en de Stagg Blaxx DX-DIST populaire moderne pedalen zijn. Het is alleen wel belangrijk om te beslissen wat voor soort geluid u wilt. Bent u meer een fan van hard en agressief? Of genuanceerd en harmonisch? Houdt u van authentiek of modern? Dit zijn factoren waarmee u rekening moet houden als u een pedaal wilt aanschaffen.
Voor- en nadelen van distortion
Distortion zorgt ten eerste voor een geweldig vol en ruig geluid. Het is extreem populair in veel genres en wordt voor veel legendarische liedjes en solo’s gebruikt. Het is dus ook een onmisbaar effect als u andere liedjes wilt spelen. Daarnaast zorgt distortion voor een opvallend en interessant geluid. Solo’s en riffs klinken veel grandiozer en stoerder met distortion dan dat ze zouden klinken met een clean geluid. Er zijn helaas ook nadelen. Ten eerste zorgt het inkorten van de geluidsgolven voor een minder articulerend geluid. Zodoende klinkt het geluid iets minder genuanceerd dan het cleane geluid. Het ruige en vervormende geluid is voor sommige mensen ook irriterend. Zoals uitgelegd, is distortion eigenlijke en foutief geluid. Veel mensen ervaren het op een positieve manier, omdat het voor een ingewikkeld en interessant geluid zorgt. Dit is natuurlijk subjectief, waardoor sommige mensen het juist zonde vinden van het cleane geluid. Deze nadelen zijn echter redelijk onbelangrijk. Het is namelijk vooral belangrijk dat het geluid precies zo klinkt als u dat wilt. Als u van distortion houdt, is het zeker aan te raden om een distortion pedaal aan te schaffen!
Welke effecten gaan fantastisch met distortion?
In deze alinea zullen we een korte samenvatting van populaire combinaties maken. Gedetailleerde toelichtingen van elke soort effectpedaal, kunt u hier vinden. Ten eerste gaan we het natuurlijk over reverb hebben. Reverb is één van de meest populaire effecten samen met distortion. Het is dan ook geen verassing dat deze twee effecten geweldige samengaan. Reverb voegt een soort genuanceerde echo toe, niet zoals een delay, maar het is meer een soort sfeer dan een echo. Reverb maakt de distortion veel luchtiger en duidelijker, en maakt voornamelijk lange noten veel mooier. De distortion zal dus minder plat klinken. Een goede opvolging hierop is dan natuurlijk de chorus. Chorus lijkt een beetje op reverb, maar dan heeft het een lichte ontstemming. Dit klinkt raar, maar zorgt eigenlijk voor een iets vollere echo, bijna alsof er meerdere snaren gespeeld worden. Beide klinken geweldig met distortion, maar chorus kan soms iets rommelig klinken. Als laatst kunt u ook een overdrivepedaal aanschaffen. Dit is iets ingewikkelder en heet ‘stacking’. Door twee vervormpedalen te gebruiken worden ze gecombineerd. De volgorde hiervan is belangrijk, de regel is: het eerste pedaal bepaald de clipping en het tweede pedaal bepaald de klank. Overdrive en distortion wordt vaak gecombineerd, en er zijn enorm veel mogelijkheden.
Het is nu aan u om een afweging tussen verschillende distortionpedalen te maken. Houdt dus rekening met de clipping en de toon van het pedaal. Het is dus voornamelijk een beslissing tussen een agressieve en scheurende distortion en een genuanceerdere en articulerende distortion. Daarnaast moet u beslissen of u van een vintage en authentieke distortion houdt, of een moderne. Het is ook handig om rekening te houden met wat voor andere effecten u heeft/aan wilt schaffen. Het belangrijkste blijft natuurlijk dat u een geluid creëert die u zelf geweldig vindt en dat u er plezier van hebt!