Overdrive Pedaal
Gitaareffecten zijn erg populair, de meeste elektrische gitaristen gebruiken dan ook regelmatig effectpedalen. Het kan echter wel lastig zijn om de verschillende effectpedalen uit elkaar te houden, en te weten welke effectpedalen het best geschikt zijn voor u. Zodoende hebben wij alle verschillende effectpedalen toegelicht, een compact samenvatting van alle pedalen kunt u hier vinden. Dit artikel gaat specifiek over overdrivepedalen. We zullen uitleggen wat overdrive precies doet, hoe het werkt, wat de verschillende soorten overdrivepedalen zijn, wat het verschil is tussen overdrive en distortion en met welke effecten u overdrive het best kan combineren!
Wat is overdrive?
Overdrive is een vervormingseffect wat al heel lang bestaat. Het komt origineel bij een buizenversterker vandaan. Een elektrische gitaar is aangesloten op een buizenversterker. Door de gain heel ver op te zetten, wordt het audiosignaal overstuurt, oftewel: ‘overdriven’. Door het audiosignaal te oversturen, worden de audiogolven ingekort en kan de versterker het geluid niet goed meer articuleren. Overdrive is dus eigenlijk een ‘fout’ in de audio, maar het zorgt voor een prachtig scheurend geluid. Tot dit punt, is de uitleg van overdrive hetzelfde als van distortion. Zijn distortion en overdrive dan hetzelfde? Of zijn er verschillen? Ze verschillen zeker van elkaar. Ten eerste is distortion vaak heftiger. Dit komt doordat de audiogolven van distortion beide aan de boven- en onderkant worden ingekort en afgevlakt, terwijl bij overdrive alleen de onderkant wordt afgevlakt. Dit zorgt ervoor dat overdrive wat genuanceerder en authentieker klinkt, terwijl distortion voller en scherper klinkt. Daarnaast verschillen ze in clipping. Clipping is het niveau van de oversturing en bepaalt tot hoever de audiogolven zijn ingekort. ‘Hard clipping’ betekent dat de golven ver worden ingekort, waardoor het geluid erg scheurend en minder articulerend. De korte audiogolven hebben namelijk minder ruimte voor verschillende tonen en harmonieën. ‘Soft clipping’ betekent dat de golven minder zijn ingekort, waardoor er meer ruimte is voor articulatie en tonen. Overdrive met ‘soft clipping’ is dus rustiger en genuanceerder. Beide soorten clipping komt bij beide overdrive en distortion voor, al is overdrive vaker ‘soft clipping’ en distortion vaak iets harder. Een soort derde categorie is metal distortion, wat altijd hard clipping bevat.
Het assortiment aan overdrive pedalen
Zoals eerder uitgelegd, zijn er voornamelijk verschillen tussen de verschillende niveaus aan vervorming, de ‘clipping’, dus. Zodoende is dat een verschil waar u op moet letten bij het uitzoeken van overdrive pedalen. Zo zijn er bijvoorbeeld erg harde overdrive pedalen, zoals de Boss SD-1 Super Overdrive, maar ook genuanceerde en blues-achtige overdrive, zoals de MXR M193 GT-OD. Daarnaast is het goed om te weten welke functies u wilt hebben. Bepaalde pedalen zijn redelijk simpel qua besturing en bevatten de basisfuncties, zoals de Stagg Blaxx BX-DRIVE A, maar ook zeer uitgebreide pedalen waarbij elk onderdeel individueel aangepast kan worden, zoals de Boss OD-200. Bovendien zijn er ook pedalen die dubbele effecten bevatten, zoals de Boss OS-2, wat beide overdrive en distortion bevat. Dit is bijvoorbeeld het ideale pedaal voor de gitarist die beide van distortion en overdrive houdt en beide nog niet heeft aangeschaft. Als laatst zijn er ook overdrive pedalen die voor specifieke doeleinden ontwikkeld zijn, zoals de Boss BD-2, wat het ultieme blues pedaal is, of de JB-2, wat een fijn Rock ’n Roll pedaal is. Deze verschillen kunnen verwarrend zijn, zodoende zijn er ook fijne standaardpedalen die geschikt zijn voor iedere gitarist, zoals de Boss OD-3.
Met welke effecten kan overdrive gecombineerd worden?
Overdrive is één van de populairste effectpedalen, zodoende kan het eigenlijk met elk effect gebruikt worden. Er zijn echter bepaalde combinaties die erg goed werken, zoals de combinatie tussen overdrive en distortion. Zoals we in de eerste alinea hebben uitgelegd, lijken overdrive en distortion op elkaar. Zodoende complementeren ze elkaar erg goed. Het combineren van verschillende vervormpedalen wordt ‘stacking’ genoemd. De volgorde van de pedalen is hierbij erg belangrijk. Het eerste pedaal bepaald de clipping en het tweede pedaal bepaald de klank van de vervorming. Daarnaast is overdrive goed te combineren met ‘sfeerpedalen’, zoals chorus, reverb en delay. Overdrive wordt dus veroorzaakt door afgevlakte audiogolven, waardoor het ervoor kan zorgen dat vervorming een beetje ‘vlak’ kan klinken. Reverb en chorus zullen dus meer dynamiek aan uw geluid toevoegen, en het realistischer en voller laten klinken.
Wat nu?
Nu is het aan u om een afweging te maken tussen de verschillende pedalen. De afweging is voornamelijk tussen de verschillende soorten clipping, of u liever een wat harder scheurend geluid wilt met minder articulatie, of een genuanceerdere vervorming. Daarnaast is het handig om te weten welke functies u wilt hebben en met welke effecten u het wilt combineren. Overdrive is een onmisbaar effect, en hopelijk kunt u nu een goed overwogen beslissing maken. Als u nog vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen of langskomen in de winkel!