Panfluit onderhoud
In dit artikel ga ik jou vertellen wat je allemaal kan doen om je panfluit zo goed mogelijk te onderhouden en wat voor spullen je daarvoor nodig hebt. Verder gaan we het hebben over welke accessoires wij in ons assortiment hebben en hoe je de panfluit moet stemmen. Wil je naast dit artikel meer weten over panfluiten? Bekijk dan onze Panfluiten informatie pagina!
Je wilt natuurlijk niet dat je panfluit vals wordt, of nog erger, kapot gaat. Wat kan je doen om dat te voorkomen? Allereerst, vermijd extreme temperaturen en vochtigheid. Dit kan leiden tot vervorming van het hout of het barsten van de fluit. Bewaar de fluit ook op een droge en koele plaats uit het zonlicht.
Na het spelen
Elke keer als je je panfluit hebt gebruikt is het verstandig om je fluit schoon te maken met een droge doek om vuil en vingerafdrukken te verwijderen. Als er veel vuil of vet op de fluit zit, kun je een vochtige doek gebruiken om de fluit schoon te maken. Zorg dat de fluit volledig droog is voordat je hem weer opbergt, dit houd in dat je het instrument niet gelijk in de hoes moet doen maar leg hem op zijn zijkant neer om hem te laten luchten. Laat hem niet rechtop staan! Als je het instrument niet gebruikt of net gebruikt hebt, is het verstandig om deze weer netjes op te bergen in zijn koffer of hoes.
Wil je weten of een koffer of een beschermhoes bij jou past? Klik dan hier!
Behoud van het hout
Als tweede: controleer regelmatig de staat van de panfluit. Het laatste wat je wilt is dat er scheuren of beschadigingen komen. Om dat te voorkomen raden wij aan om vier keer per jaar de panfluit te behandelen met panfluitolie. Deze olie zorgt ervoor dat het hout gezond blijft en niet beschadigt of scheurt. Ook werkt het als een beschermingslaagje tegen de zure stoffen in je adem en voorkomt dat er schimmel zich opbouwt in het instrument. Breng de olie aan met een wisser in de binnenkant van het instrument. Gebruik daarvoor de onderhoudsset. Als er toch beschadigingen op de fluit komen, breng de fluit dan bij ons in de winkel langs.
Stemmen
Het kan ook voorkomen dat de fluit ontstemt raakt. Hier kun je zelf wat aan doen met de stemset van Hofmann. Maar hoe doe je dat?
Controleer of de fluit geen scheuren of beschadigingen heeft. Dit kan de klank van de panfluit beïnvloeden. Wat belangrijk is, is dat je weet welke toonhoogte je fluit hoort te hebben. Dit hangt af van het type panfluit en de toonsoort van de muziek die je gaat spelen. De meeste panfluiten zijn gestemd op een A of C.
Je begint met het spelen van de laagste noot op de panfluit en vergelijkt deze met de overeenkomstige noot op je stemapparaat. Als de toonhoogte te hoog of te laag is, moet je de afstemming aanpassen. Pas op dat je niet onnodig aan de kurk komt die in de pijp zit! Dat kan er namelijk voor zorgen dat de panfluit vals word. Je kunt de afstemming aanpassen door de lengte van de pijpen te veranderen. Om een toon te verhogen duw je de kurk onderin de pijp iets omhoog en om de toon te verlagen duw je de kurk iets omlaag. Hoe kleiner de pijp, hoe groter het effect van de verplaatsing. Meestal gaat het hierbij om millimeterwerk en adviseren wij ook om dit zorgvuldig te doen, of om dit te laten doen. Begin bij de laagste noot en werk dan omhoog naar de hoogste noot. Controleer als laatste of alle noten kloppen.
Als je de panfluit niet zelf wil stemmen, kom dan gerust met uw panfluit langs bij ons in de winkel en dan stemmen wij de panfluit voor jou!