Sweelinq gebruiken op uw orgel
We vertellen u graag meer over het relatief jonge programma Sweelinq, dat steeds populairder wordt en een groeiende enthousiaste groep gebruikers heeft.
Op dit moment is Sweelinq hard aan de weg aan het timmeren om het Hauptwerk erg moeilijk te maken en misschien ooit van de troon te stoten. We merken steeds meer interesse voor het programma in de muziekwereld. In dit artikel kunt u lezen hoe Sweelinq werkt en wat u nodig hebt om het zelf te gaan gebruiken!
Weet u al hoe Sweelinq werkt, en wilt u er graag accessoires voor kopen? Scroll dan naar beneden.
Wat is Sweelinq?
Sweelinq is een zogenaamd virtual pipe organ programma. Dit houdt in dat het programma orgels bevat die echt bestaan, waarop thuis gespeeld kan worden. De orgels, die meestal wereldwijde bekendheid en historische waarde hebben, worden uitgebreid en met enorm veel detail opgenomen. Dit zorgt ervoor dat alle toetsen, stemmen en klankkarakters van het instrument en het gebouw in uw huiskamer kunnen klinken.
De software Sweelinq is nog relatief jong in de markt. Sweelinq is ontwikkeld door Noorlander Orgels, een bekende Nederlandse bouwer van orgels die Hauptwerk gebruiken. Sinds Noorlander zijn eigen programma heeft ontwikkeld, wordt echter vooral ingezet op het gebruik hiervan bij het bouwen en programmeren van orgelmodellen.
Tot nu toe zijn er zeven verschillende orgels opgenomen door Noorlander. Hieronder vindt u onder andere het Kam-orgel van de Grote Kerk Dordrecht en bijvoorbeeld het Bätz-Witte-orgel van de Grote Kerk te Gorinchem. Ook zijn er op het moment van schrijven nog twee orgels in ontwikkeling om te verschijnen op Sweelinq: het Kleuker-orgel uit l'Alpe d'Huez (FR) en het Müller-orgel uit Leeuwarden.
Wat zijn de verschillen tussen Hauptwerk en Sweelinq?
Logischerwijs worden Hauptwerk (Milan Digital Audio) en Sweelinq (Noorlander) veel met elkaar vergeleken. Dit heeft als voornaamste reden dat Hauptwerk al erg lang de markt van virtuele pijporgels domineert, maar dat na jaren amper concurrentie Sweelinq nu probeert om Hauptwerk van de troon te stoten. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen Hauptwerk en Sweelinq, die we graag voor u op een rijtje zetten ter overweging.
Hauptwerk is een programma dat gekocht of gehuurd kan worden. Het kopen van Hauptwerk versie 7 is een kostbare keuze: dit kost $599. Het huren (abonnement) van de Lite-editie kost $12,99 per maand of $145 per jaar, bij de Advanced-editie is dit $29,99 per maand of $329 per jaar. De Advanced-editie heeft alle mogelijke opties aan boord, de Lite-editie is beperkt qua mogelijkheden. Bij Sweelinq geldt echter een vaste huurprijs; Noorlander vraagt namelijk €119,88 per jaar (incl. 14 dagen proefversie). Op dit moment heeft Sweelinq ook geen koopversie of verdeling tussen advanced/light.
Voor gebruik van Hauptwerk is veel kracht nodig. Dat komt doordat met name de grootste orgels (zoals die van de Laurenskerk) zeer veel werkgeheugen nodig hebben (soms meer dan 60 GB) om soepel te kunnen werken. Hierdoor komt het dat - voor het volledige en optimale gebruik van Hauptwerk met vele orgels - er zeer professionele apparatuur nodig is die veel geld kost. Sweelinq heeft ook wel capabele apparatuur nodig, maar niet zo extreem als Hauptwerk. Zo zult u bij Sweelinq veel voordeliger uitkomen m.b.t. de benodigde randapparatuur.
Op dit moment zijn de mogelijkheden bij Hauptwerk nog steeds veel meer. Dit heeft enkele redenen. Het bestaat al sinds 2004, waardoor Hauptwerk een jarenlange voorsprong heeft op het gebied van ontwikkeling, gebruik met allerlei apparatuur, opnamen van orgels, opbouwen van een klantenkring enzovoort. Ook is er online nog steeds veel meer te vinden over het gebruiken van Hauptwerk dan van Sweelinq. Toch is Sweelinq aan een stevige opmars bezig, het wordt immers steeds meer ingezet en door liefhebbers aangeprezen. Er worden steeds meer nieuwe orgels en mogelijkheden toegevoegd.
Maar wat hebt u dan nodig om Sweelinq te gaan gebruiken?
U bent natuurlijk benieuwd wat er nodig is om Sweelinq op uw eigen orgel te gaan inzetten. Het zal niemand verbazen dat er in de eerste plaats een orgel nodig is. Voor het gebruik van Sweelinq hebt u ook Midi nodig, omdat het orgel moet kunnen communiceren met andere digitale (computer-)apparaten. Hoe kunt u controleren of uw orgel Midi heeft? Het orgel moet uitgerust zijn met twee of drie ronde vijfpins-aansluitingen zoals u ze rechts ziet.
Vervolgens zijn een aantal dingen belangrijk om uit te zoeken wanneer u Sweelinq wilt gaan inzetten bij uw orgel. Zoals u zult begrijpen, is een computer nodig om het programma Sweelinq op te draaien en hierdoor de setup mogelijk te maken. We raden u aan een computer hiervoor te gebruiken die minimaal uitgerust is met een Intel Core i3 processor (of vergelijkbaar), 16 GB werkgeheugen en 256 GB SSD-opslaggeheugen. Alles wat u krachtiger hebt (bijvoorbeeld een Core i5 of Ryzen 5 processor) is alleen maar mooi meegenomen en aan te raden voor een fijne speelervaring. Verder adviseert Noorlander dat u de nieuwste softwareversie gebruikt, zoals Windows 11 of MacOS 13.
Er zal tussen uw orgel en uw computer een verbinding gemaakt moeten worden, die de signalen vanuit het orgel naar Sweelinq stuurt en de audio vanuit het orgel vervolgens naar speakers en/of terug het orgel in kan zenden. Dit heet een geluidskaart. Voor Sweelinq adviseren wij u een USB-geluidskaart, die kunt u namelijk verbinden met de Midi-aansluitingen van uw orgel en deze zet dit om in een USB-signaal voor uw computer. Verder is het handig om te kiezen voor een geluidskaart met minstens vier audio-uitgangen kent (minstens dubbel stereo), zodat u deze zowel aan het orgel (eventueel) als aan externe boxen kunt koppelen.
Het is niet per se nodig om extra speakerboxen te kopen voor gebruik met Sweelinq, maar wel zouden we het u aanraden. Boxen die bedoeld zijn voor het aansluiten op orgels zijn erg krachtige professionele exemplaren, die beter geschikt zijn voor gebruik met de hoge kwaliteit Sweelinq-audio. Daarom zullen ze u een veel betere beleving geven dan wanneer u alleen de orgelspeakers gebruikt. Ook kunt u er echter voor kiezen om een fijne hoofdtelefoon aan te schaffen, die uw oren omgeeft met het geweldige geluid van historische kerken. Kortom: bespaar niet op de beleving van de fantastische audio!