Ukelele kopen?
Ze worden steeds populairder. Die kleine instrumenten uit Hawaii, en voor een goede reden. Het zijn ontzettend mooie instrumenten die makkelijk en leuk zijn om te leren. Maar waar kan u beginnen? Er is zoveel keuze in deze wereld dat u er makkelijk in verzuipt. Daarom proberen wij u in dit artikel op weg te helpen met het vinden van de ukelele die bij u past.
Liever een filmpje kijken? Bekijk hier onze video over dit onderwerp:
Welke soorten ukeleles kunt u kopen?
In de basis zijn er vier soorten ukeleles. De sopraan, concert, tenor en bariton. De sopraan is de kleinste van de vier. Dit is ook de meest traditionele ukelele. Deze soort is klein en klinkt erg sprankelend. Als u een traditionele ukulele wilt spelen is dit de beste keuze. Het heeft alleen één nadeel en dat is dat de sopraan voor sommigen te klein is om comfortabel op te spelen. Daarom is het handig om deze soort eerst in uw handen te hebben gehad voordat u hem koopt. Maar voor de meesten is de grootte geen probleem.
Sopraan
De meest verkochte sopraan ukelele voor beginners is de Kala MK-S. Deze sopraan van Kala is niet heel duur, maar wel van hele goede kwaliteit en komt inclusief tas. Als u toch een goedkopere ukelele zoekt is de Tanglewood TWT1 ook een goede keuze.
Concert
Na de sopraan ukelele komen de concert ukeleles. Deze maat is het populairst. Deze zijn iets groter dan een sopraan en klinken daardoor ook voller en warmer. De concert is erg geschikt voor mensen die een maatje groter willen, maar toch nog een traditioneel ukelele geluid willen hebben. De fretten zijn ook groter waardoor er meer ruimte is voor uw vingers.
De populairste concert ukelele bij ons is de Kala KA-C. Kala is een van de grootste ukelele merken ter wereld en voor een goede reden. Lees hier meer over het merk Kala. De Tanglewood TWT4 is een goedkoper alternatief.
Tenor
Als een concert ukelele ook te klein is, is er altijd nog een tenor ukelele. Deze is nog een maatje groter vergeleken met de concert ukelele. Door zijn grote klankkast klinkt deze ukelele nog voller en warmer. Velen zijn het er over eens dat deze minder geschikt is voor traditioneel ukelele spelen. Maar dat betekent niet dat hij ongeschikt is. Hij is dankzij zijn grootte voor de groot deel van de mensen de meest comfortabele ukelele om op te spelen.
De populairste tenor ukelele is de Tanglewood TWT19, deze is gemaakt van speciaal hout en ziet er prachtig uit van dichtbij. Een goedkoper alternatief zou de Kala MK-T zijn.
Bariton
Na de tenor is er ook nog de bariton. Dit is de grootste en meest speciale ukelele soort. Hij heeft namelijk niet de normale snaren voor een ukelele, maar de vier hoogste snaren van een gitaar (DGBE). Door dat feit kunnen gitaristen dit soort ukelele makkelijk bespelen. Een nadeel kan zijn dat hij niet als een normale ukulele klinkt, maar eerder als een kleine gitaar. Dat maakt hem eigenlijk geen echte ukulele. Maar hij is voor gitaristen ideaal omdat u geen nieuwe akkoorden hoeft te leren.
De populairste bariton ukelele bij ons is de Tanglewood TWT20, met zijn speciale hout ziet hij er prachtig uit.
Houtsoorten van de ukelele
Maar waar moet u nog meer naar kijken als u een ukelele koopt? Een belangrijk onderdeel is de constructie van de ukulele en vooral het hout. Elke houtsoort zorgt voor een andere klank en is dus een kwestie van smaak. U kunt een uitgebreide uitleg van verschillende toonhoutsoorten hier vinden, echter is hier een korte samenvatting van de meest populairste houtsoorten voor de ukelele:
Mahoniehout: Eén van de meest gebruikte houtsoorten bij de ukelele. En voor een goede reden. Deze houtsoort is niet te zwaar en is vol van klank. Mahoniehout staat bekend om zijn warme klanken.
Ovankol: Een aardig onbekende houtsoort. Dat houdt overigens niet in dat het niet geschikt is. Ovankol is een West-Afrikaanse houtsoort en is het broertje van het bekende rozenhout. Ovankol heeft een veelzijdig geluid dat goed klinkt bij elke soort muziek.
Walnoot: Walnoot is een vrij bekende houtsoort in de gitaar en ukelele wereld. Het is relatief zwaar maar ziet er prachtig uit van dichtbij. Het staat bekend om zijn sprankelende mooie toon.
Sparrenhout: Sparrenhout word bij de meeste akoestische gitaren gebruikt bij de top. Waarom? Omdat deze houtsoort zeer dicht is waardoor de gitaar een vol en sterk geluid krijgt. Vandaar dat deze houtsoort ook heel populair is geworden bij ukeleles.
Ebbenhout: Deze luxe houtsoort is zeer bekend bij gitaren en wordt tegenwoodig ook veel gebruikt bij ukeleles. Het heeft een volle, maar vooral hele warme klank.
Semi-akoestische ukelele
Wat ook belangrijk is bij een ukelele is de vraag of u deze wilt versterken of niet. Het versterken van een ukelele is heel belangrijk als u in een band zit of als u studiowerk wil doen. Daarom hebben wij bij Joh.deHeer ook elektrisch versterkbare ukeleles zoals de TangleWood TWT12E.
Speciale Ukeleles
Natuurlijk zijn niet alle ukeleles uit hetzelfde hout gesneden. Zo heeft u een aantal bijzondere exemplaren die iets anders klinken of anders in elkaar zitten. Zo is de banjo ukelele eigenlijk een kleine banjo met ukelele snaren. Kijk bijvoorbeeld naar de Goldtone BU-1. Een ander populair model is de Kala Jazz Ukulele. Deze tenor heeft veel weg van de oude Jazz gitaren van de jaren '50 en '60. Het gebogen hout zorgt voor een harder en voller geluid. Dankzij de elektronische pickup kunt u hem net als een echte jazz gitaar versterkt bespelen.
Ukelele accessoires
Er zijn ook een aantal accessoires die het spelen van dit instrument nog leuker kunnen maken. Zie hier een aantal leuke en handige accessoires.
Snaren
Misschien wel het belangrijkste maar niet per sé het leukste. Snaren maken het geluid waar de ukelele zo om bekend staat. Het is dus belangrijk om die goed te onderhouden. Wij raden iedereen aan de ukelele snaren minimaal elk halfjaar te vervangen. Maar wat zijn dan de beste opties? Het veruit bekendste snarenmerk voor ukelele is Aquila. Deze handgemaakte snaren klinken zeer rijk en helder en worden wereldwijd door veel professionele ukelelespelers gebruikt. Zie hier de Aquila snaren voor Sopraan, Concert en Tenor. Een populair alternatief zijn de Ernie Ball snaren. Ernie Ball is vooral bekend om zijn gitaar en basgitaarsnaren, maar ook voor de ukelele zijn hun snaren erg goed te noemen. Ze maken twee verschillende varianten namelijk snaren met een zwarte kleur, en een met clear nylon. Deze snaren zijn one size en kunnen dus gebruikt worden voor alle soorten ukeleles.
Capo
Er zijn een aantal populaire liedjes die lastig zijn te spelen in de normale stemmig. Dan is een capo erg handig om te hebben. Dit kleine klemmetje maakt de stemming van de ukelele zo hoog als u maar wilt. Zet hem op een van de fretten en u kan het lied opeens veel makkelijker spelen. Bekijk hier onze collectie.
Standaard
Als u dan eindelijk uw ukelele hebt wilt u hem natuurlijk graag laten zien. Dus in plaats van hem in de tas op te bergen kan u hem ook op een standaard hebben. Er zijn twee varianten: een standaard die op de grond staat of een muurhaak. Allebei kan u gebruiken bij alle soorten ukeleles.
Stemapparaat
Wat ook handig kan zijn is een stemapparaat. Een echt stemapparaat stemt namelijk veel preciezer dan de alternatieven. Ook nemen deze apparaatjes geen geluid maar trillingen op. Het maakt dus niet uit hoe veel bijgeluiden er zijn, deze apparaten werken onder alle omstandigheden. Bekijk hier onze stemapparaten.
Service
Heeft u problemen met uw ukelele? Of heeft u advies nodig voor de aanschaf? Kom dan langs bij Joh.deHeer in Sliedrecht! Wij hebben een ruim assortiment ukeleles, speelklaar in de winkel staan. Onze specialisten zijn erg deskundig, en helpen u graag met het maken van een keuze. Daarnaast hebben wij ook een reparatiehoek, waar we van alles kunnen repareren, én monteren op uw ukelele. Kortom: Komt u er online niet uit? Kom dan langs, of bereik ons via 0184-419-611 of info@johdeheer.nl